Bernadett

Magyar színházi rekordok A dzsungel könyvében

2011.11.02. 15:00

Programkereső

1996. január 28-án mutatták be a Pesti Színházban Békés Pál, Dés László és Geszti Péter musicaljét, amely azóta a kilencszázadik előadáson is túl jár. A produkcióban több színészgenerációt láthatott a közönség. Galériánkban az elmúlt 16 évet idézzük fel.

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról - vagyis mindarról, ami egy "kölyökkel" megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

A dzsungel könyve premierje óta évadonként ötven előadás az átlag, és még ez is szinte kevésnek bizonyul, szinte alig lehet rá jegyet kapni. Közel félmillió néző látta, ami annyi, mintha Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza minden lakosa elment volna a Váci utcai produkcióra, amelyben eleddig több, mint száz szereplő és táncos közreműködött. Az ősbemutatón Mauglit Dányi Krisztián, még főiskolásként alaította, Akela Borbiczki Ferenc volt. Bagirát Kútvölgyi Erzsébet, Balut Reviczky Gábor játszotta. Sír Kán szerepében Szervét Tibor lépett színre, Ká Méhes László, Csil az azóta elhunyt Sipos András volt. Kobrát Harkányi Endre, Buldeót Oberfrank Pál, Túnát a szintén főiskolás Juhász Réka játszotta. A további szerepekben a színművészeti főiskolások közül Balázsovits Edit, Bozsó Péter, Cseke Katinka, Csőre Gábor, Karácsonyi Zoltán, Lázár Balázs, Liptai Claudia, Németh Borbála, Majsai-Nyilas Tünde, Pindroch Csaba léptek fel, valamint Halász G. Péter, Horgas Ádám, Hornyák István, Kelemen Zsolt, Kispál Anita, Kopeczky Katalin, Loósz Krisztina, Meszler Viktória, Salinger Gábor és Szentirmay Zsolt. Ebből a szereposztásból Borbiczki Ferenc és Méhes László a mai napig minden egyes alkalommal magukra öltötték Akela, a farkasvezér, illetve Ká, a kígyó jelmezét. Őket követi Reviczky Gábor (Balu, a gyerekek kedvence), aki kényszerűségből, betegség miatt volt kénytelen fél évre letenni a barna mackójelmezt, és Kútvölgyi Erzsébet, aki Bagirát alakítja, és Igó Évával, valamint Fekete Györgyivel osztozik a szerepen. Az eredeti szereposztásból látható Juhász Réka - Bata Évával váltva - is, melléjük az új generáció színészei kerültek. Mauglit Józan László és Rusznák András játssza, Sír Kán Molnár Áron és Karácsonyi Zoltán alakításában látható. Csil a jelenleg is futó előadásban Fesztbaum Béla, Lázár Balázs és Rétfalvi Tamás egyetemi hallgató, Kobra Rajhona Ádám, Buldeo Salinger Gábor. 

A Rudyard Kipling regényéből készült musicalt Hegedűs D. Géza rendezte, az előadáshoz Imre Zoltán készített koreográfiát, a dramaturg Radnóti Zsuzsa volt, a jelmezeket Orosz Claudia, a díszletet Dávid Attila tervezte. A 700. előadás jubileuma 2008. február 8-án volt, a 800. előadásra 2009. november 2-án került sor. A hagyománynak megfelelően 2011. április 13-án is együtt hajoltak meg régi és új dzsungellakók az előadás végén.