Alfréd

Vegyes fogadtatás a Bolsoj premierjén

2011.11.03. 11:00

Programkereső

Vegyes érzelmekkel fogadta szerda este a közönség a felújítás után megnyitott moszkvai Nagyszínház első premierjét, a Ruszlán és Ludmilla című operát.

"Bravó és szégyen" - így adott hangot véleményének a bemutató közönsége. A hatéves felújítás után október 28-án megnyílt Bolsoj kísérletező rendezője, Dmitrij Csernyakov Glinka operáját merész, már-már frivol változtatásokkal állította színre. A hagyományokat felrúgó rendező munkái nem először váltottak ki botrányt. Mihail Petrenkóval és Albina Sagimuratovával a főszerepekben a klasszikus Puskin-mese egyfajta vízióvá változott. Az első és utolsó szín kivételével, amely a klasszikus hagyományokat követte, a többi már napjaink realitását tükrözte. Csernomor cár világa  pszichiátriai klinikára hasonlított, Najna varázslónő udvarában mai  öltözékben zsonglőrködtek, táncoltak, görkorcsolyáztak, és közben a kórusbetétek is elhangzottak. 

Bolsoj Színház, Moszkva
Bolsoj Színház, Moszkva

Ahogy legördült a függöny, a közönség két táborra oszlott. Egymást túlharsogva kiabálták: szégyen és bravó, de közösen tapsolták meg az operaénekesek, a kórus és a Bolsojban először vezénylő karmestert, Vlagyimir Jurovszkijt. Ő  azt nyilatkozta a rendezőről: "Érdekes Dmitrijjel dolgozni, nem zavar, hogy nehéz a természete".

A bemutatón az orosz kulturális élet krémje és elismert szakemberei mellett ott volt a madridi királyi színház, a Teatro Real igazgatója, Gerard Mortier és a Párizsi Nemzeti Opera igazgatója, Brigitte Lefevre is. Mindketten el voltak ragadtatva a Glinka opera különleges feldolgozásától. "Ez az igazi opera, a totális színház!". " Bátor és szép előadás volt"- nyilatkozták. Operaszakírók szerint a Csernyakov-féle Ruszlán és Ludmilla rendezésnek várhatóan nagyobb sikere lesz külföldön, mint a Bolsoj nagyszínpadán.