Antal, Antónia

Julie Taymor perel a Pókember miatt

2011.11.09. 19:36

Programkereső

Szerzői jogainak megértése miatt Julie Taymor, a Pókember-musical társszerzője és elbocsátott rendezője beperelte a jelenleg is futó előadás producereit.

A 65 millió dollár költséggel színpadra állított, hetente egymillió dollárnál többe kerülő megashow kapcsán írtunk arról, hogy a premiernek újabb és újabb időpontokat tűztek ki, hogy balesetek történtel a közreműködőkkel az eddigi 101 preview alatt - általában harmincnál több bemutató előtti nyilvános előadást nem tartanak a Broadway-n -, valamint arról, hogy negatív kritikákat kapott az előadás. A producerek márciusban elbocsátották Julie Taymort, egy dramaturg a darabot megszabadította a gyengeségeitől, Bono és Edge két új dalt írtak a musicalhez.

Broadway, Pókember
Broadway, Pókember

A Spider-Man Turn Off The Dark premierjée végül júniusban került sor, és bár a kritikák nem kímélték az előadást, zsúfolt házakkal megy, és heti egymillió dolláros bevételt könyvelhet el. Taymor szerint, akit időközben a legjobb musicalrendező kategóriában Tony-díjra jelöltek, szerint azonban dramaturgiai beavatkozás ide vagy oda, a darab továbbra is az ő általa jegyzett szövegkönyvre épül, így folyamatosan megsértik szerzői jogait, és a musical színrevitelébe befektetett munkáját sem kompenzálták. A rendezőnő jogi képviselője ezért egymillió dolláros kártérítést követel a periratban.

A producerek, Michael Cohl és Jeremiah J. Harris azonban közleményben utasították vissza a követelést. Mint fogalmaztak: Taymornak minden járandóságát kifizették, ezt a bíróságon úgy is bizonyítják, és egyszer s mindenkorra pontot tesznek a vita végére.

A Pókember-musical körüli hercehurca, a pénzügyi nehézségek, a premier sokszori elhalasztása, a preview-k alatti balesetek, a technikai hibák, a negatív kritikák, a darab átírása nem kevés iróniát tartalmazó musicalírásra ihletett: a The Legend of Julie Taymor szereplői közt van egy diktátori hajlamoktól nem mentes, elképesztő víziókkal bíró rendező, egy kérlelhetetlen, véres tollú kritikus, egy "lövése-nincs-a-dologról" típusú rocksztár, egy intrikus producer, egy naiv színész és egy filmsztár színésznő. (A szereplők beazonosítását ez a cikkünk segíti.) A daloknak olyan címei vannak, mint Ég a Broadway, A fiúk lezuhannak a gerendáról, 65 millió!, Julie, Julie, miért bántottál engem? Travis Ferguson és Dave Ogrin musicaljét a New York International Fringe Festival keretében augusztusban mutatták be.