Fábián, Sebestyén

125 éve született Basilides Mária

2011.11.11. 13:00

Programkereső

A legnagyobb magyar alt énekesnő 1886. november 11-én látott napvilágot.

Szülővárosában, Jolsván (ma Jelsava, Szlovákia) kislányként lépett először színpadra, egy vándortársulat megbetegedett énekesnőjét helyettesítette. A tomboló sikeren felbuzdulva ekkor döntötte el, hogy operaénekes lesz. A Zeneakadémia opera tanszakán 1911-ben végzett, ugyanebben az évben a Népoperához szerződött, kiugrását Thomas Mignon című operájának címszerepe hozta meg. 1913-ban feleségül ment Péterfi Istvánhoz, a Nyugat és a Világ ismert zenekritikusához.

1915-ben szerződtette az Operaházba gróf Bánffy Miklós, a bársonyos hangú művésznő egészen haláláig tagja maradt a társulatnak, 1934-től örökös tag volt. Fellépett a drezdai, müncheni, prágai, bukaresti, londoni, párizsi, koppenhágai, oslói operaházban, s fél évadot töltött a berlini operában állandó vendégként. Hangversenykörútjain bejárta egész Európát és a legkiválóbb karmesterek - Richard Strauss, Bruno Walter, Erich Kleiber, Fritz Busch, - vezényletével énekelt, a Filharmóniai Társaság, az Ének- és Zenekaregyesület, a Palestrina Kórus állandó szólistája volt.

Fontosnak tartotta a zenei nevelést és a zene iránti szeretet kialakítását a társadalom legszélesebb rétegeiben, ezért hangversenyeket szervezett szerte az országban és munkáselőadásokon is fellépett. Lemezeket jelentetett meg Bartók Bélával, aki maga kísérte zongorán, később maga hangszerelte Basilides Mária és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara számára Húsz magyar népdal című sorozatát. Dolgozott együtt Kodály Zoltánnal, aki két dalciklust írt neki, a Székely fonó ősbemutatóján Basilides Mária énekelte a Gazdaasszony szerepét.

Basilides Mária
Basilides Mária

Basilides Mária egyike volt a legsokoldalúbb énektehetségeknek. Rendkívül meleg, bensőséges hangja a mély regiszter legnagyobb mélységétől a mezzoszoprán magasságáig terjedt, előadóművészete komoly, ünnepélyes, fennkölt benyomást keltett. Rendkívül kulturált stílusérzékkel, nemes ízléssel, muzikalitással tolmácsolt repertoárja az egész mezzoszoprán és alt szerepkört felölelte Monteverdi, Händel és Gluck operáitól Verdin, Wagneren, Saint-Säens és Erkel Ferenc művein át a Csajkovszkij- és Richard Strauss-operákig terjedt.

Művészetének csúcspontjára az oratóriuméneklés terén érkezett el, Bach zenéjének legnagyobb magyar előadója, egyben egyik leglelkesebb propagálója volt. Múlhatatlan érdemeket szerzett a magyar parasztdalok és modern magyar dalirodalom széleskörű megismertetésében is és számtalan modern mű első előadása fűződik nevéhez. Visszafogott, fegyelmezett életet élt, szellemiségének legfőbb erénye a szolgálat volt: a nagy alkotók szellemének szolgálata és az emberek jobbá, nemesebbé tételének szolgálata a művészet erejével. Mértéktartó előadásmódja és tiszteletet keltő egyénisége egész muzsikusnemzedékek példaképévé avatta. Basilides Mária Budapesten halt meg 1946. szeptember 26-án.