Zelma, Rajmund

Bemutatták a Pikk dámát Grazban

2011.11.12. 08:00

Programkereső

A grazi közönség vasárnap este Peter Konwitschny rendezésében láthatta a Csajkovszkij-opera premierjét. Az előadás az első beszámoló szerint nagy sikert aratott.
Csajkovszij: Pikk dáma - Peter Konwitschny rendezése a Grazi Operaházban
Csajkovszij: Pikk dáma - Peter Konwitschny rendezése a Grazi Operaházban

Rendkívül sivár, a szovjet időket idéző helyszínre tette Peter Konwitschny az eredetileg a 18. század végén Szentpéterváron játszódó Csajkovszkij-operát. Hangsúlyt a romlott, az elvtelen figurák alkotta társadalom bemutatása kapott. Kilátástalan, szürke és kiábrándult emberek népesítették be a színpadot, akik egyedül a túlélésre összpontosítanak. A játékosság és az irónia is megjelenik Konwitschny rendezésében, hatalmas és nyúlfüleket ad a sztálini kor egyenruháit viselő szereplőkre, a játékbarlangban így állják körül a végzetes játszma szereplői az asztalt, a kártyalapok kavalkádját.

Az énekesek megértették és hatásosan interpretálták a rendező elképzelését, ugyanakkor a zenei teljesítményük is kitűnő volt. Különösen nagy sikert aratott Avgust Amonov Hermann szerepben, de Fran Lubahn Grófnőjét is meggyőzőnek találták. Lisa szerepében Asmik Grigorian szép hangjával tűnt ki. Szintén kiváló játék- és énekteljesítményt nyújtott David McShane Tomszkij gróf szerepében. A Grazi Filharmonikus Zenekar Tecwyn Evans vezényletével erőteljesen játszott, bár a kritikusok szerint néha lehetett volna kevésbé hangos, ezzel kíméletesebb az énekesek iránt.