Zsuzsanna

Kovalik Balázs Berlinben rendez

2011.11.14. 10:33

Programkereső

November 19-én mutatja be a Berlini Staatsoper Kovalik Balázs rendezésében Smetana Az eladott menyasszony című operáját.
Kovalik Balázs (Dobó László fotója)
Kovalik Balázs (Dobó László fotója)

A Karel Sabina szövegére 1863-64-ben készült három felvonásos vígopera ősbemutatóját 1866. május 30-án tartották Prágában, ám akkor nem aratott különösebb sikert. A zeneszerző 1896-70-ben átdolgozta a művet - ekkor került a prózai részek helyére recitatív, több új részletet is komponált, és három felvonásossá bővült a darab -, ez pedig jótékonyan hatott a darabra, és meghozta a népszerűséget.

A Schiller Theaterben november 19-én mutatják be az operát Kovalik Balázs rendezésében, Antal Csaba díszletében. A jelmezeket Bettina Walter tervezi, a koreográfus Marat Aliev, a fénytervek Olaf Freese munkái, a videót Thomas Zengerle készíti. Az előadást Karl-Heinz Steffens dirigálja. Krušina szerepében Oskar Hillebrandt, Ludmilaként Agnes Zwierko és Katharina Kammerloher látható. A szerelmeseket, Mařenkát és Jeníket Anna Samuil, illetve Burkhard Fritz és Jeffrey Dowd alakítják. Micha Andreas Bauer, Háta Daniela Denschlag, Vašek Florian Hoffmann lesz, a házasságközvetítő Kecalként Pavlo Hunka lép színre. A cirkuszigazgatót Reiner Goldberg, Esmeraldát, a táncosnőt Adriane Queiroz, míg a komádiás Muffot Alin Anca éneklik. Az eladott menyasszony a premiert követően november 22-én, 26-án, december 2-án, 5-én, az évad második felében pedig április 10-én, 15-én, 26-án, június 20-án és 23-án látható.