Eleonóra

Alföldi Róbert New Yorkban castingolt

2011.11.23. 08:00

Programkereső

Az Armel Operaverseny és Fesztivál rendezőjeként Alföldi a versenyszerepeken kívüli karakterek kiválasztása végett utazott ki az Államokba.

A színházigazgató operarendezéseivel már két alkalommal is megfordult az USA legnépesebb városában: a Dicapo Opera Theatre-ben 2008-ban itt állította színpadra Robert Ward Salemi boszorkányok, 2009-ben pedig Tobias Picker Emmeline című operáját, melynek címszereplője, Kristin Sampson abban az évben el is nyerte a legjobb női előadónak járó díjat. Az előbbi operát pedig a verseny nemzetközi zsűrije Anatolij Vasziljev elnökletével a 2008-as év legjobb produkciójának választotta.

Kapás Dezső emléktábla avatás - Alföldi Róbert
Kapás Dezső emléktábla avatás - Alföldi Róbert

A verseny tradíciói szerint Alföldi operája versenyszereplőivel, vagyis a két főszerepre jelölt énekesekkel csak a verseny második fordulójában, a 2012 májusában, Szegeden megrendezésre kerülő válogatáson fog találkozni. Ez most sem lesz másként. De mivel a Fesztivál 2012-es produkciójának New York-i partnere, a Center for Contemporary Opera a versenyszerepeken kívüli teljes szereplőgárda castingját idén ősszel, november 20-án és 21-én rendezi, Alföldinek a versenyszerepeken túli további karakterek kiválasztására New Yorkba kellett utaznia.

A Center for Contemporary Opera igazgatója, Jim Schaeffer fagottművész, karmester, zeneszerző elmondása szerint a válogatás meghirdetése óta közel ötszáz jelentkezőt regisztráltak. Így kénytelenek voltak első körben maguk szelektálni az operaénekesek közül, de még így is körülbelül száz szerepre vágyó énekest kellett meghallgatnia Alföldinek a két nap során.