Gerzson

Orendt Gyula bemutatkozása Berlinben

2011.11.24. 12:00

Programkereső

A fiatal magyar bariton bravózástól hangos sikerrel debütált Papageno szerepében a berlini Staatsoper Unter den Linden előadásában. Az operaház felújítása miatt a Schiller Theaterben működő együttes August Everding legendás Varázsfuvola-rendezését újította fel.

Az énekesnél fiatalabb közönség úgy ünnepelte a magyar énekest és az egész produkciót, mintha egy rockkoncerten lenne. A meggyőző zenei teljesítmény mellett azt a színészi munkát és akrobatikus mozgást élvezték a berliniek, amellyel Papageno figuráját Orendt Gyula megformálta. A természet gyermekének alakja Taminónak ellentéte, aki nem magasabb eszmékért, hanem az élet örömeiért lelkesedik. Mint Orendt Gyula elárulta, bár szigorú keretek között kellett dolgoznia, a figura karakterét mégis a Zeneakadémián, Kovalik Balázstól tanultak alapján maga alakította ki.

Orendt Gyula
Orendt Gyula

A mostani előadással a Staastoper Unter den Linden társulata azt az 1994-es August Everding-rendezést újította fel, ami A varázsfuvola legelső 1816-os berlini előadására reflektált vissza. Az akkori előadást Karl Friedrich Schinkel, a klasszikus operajátszás jelentős reformere rendezte az udvari operaházban. Everding rendezésében az 1816-os verziót Fred Berndt romantikus és látványos színpadképei és Dorothée Uhrmacher jelmezei idézik fel.

A berlini publikum a vasárnapi bemutató alkalmával nemzetközi szereplőgárdát hallhatott: Alekszej Vinogradov Sarastro szerepét, Anna Siminska az Éj királynőjét, Maite Aberola Paminát, Narine Yegyihan pedig Papagenát énekelte. Orendt Gyula először 2010 telén a barcelonai énekversenyen tűnt ki, aminek köszönhetően előbb a bécsi Volksoper, idén pedig a berlini Staastoper is szerződtette. A fiatal magyar bariton már a főzeneigazgató, Daniel Barenboim vezényletével is színre lépett egy kisebb szerepben, A sevillai borbély Fiorillójaként, de az első komoly bemutatkozási lehetőséget ezzel a szereppel kapta. Az énekest további kihívások is várják majd Berlinben, de most két hónapra Londonba utazik, ahol Dvorák Ruszalkájában kapott szerepet.

A magyar énekest júniusban egy barokk opera premierjében is hallhatja a berlini közönség. Emilio de Cavalieri Rappresentatione di Anima et di Corpo című művét a barokk előadásmód nemzetközi professzora, René Jacobs vezényli és a német rendezői iskola egyik vezető egyénisége, Achim Freyer állítja színpadra. Orendt Gyula továbbá egy kortárs gyermekopera tervében is szerepel és egy huszadik századi klasszikus, Stravinsky A léhaság útja című operájában is számítanak rá.