Eleonóra

Szabó P. Szilveszter: Hasonlítunk Kőnig tanár úrral...

2011.11.24. 11:32

Programkereső

Halál, Tybalt, Maxim de Winter, Szörnyeteg, Professzor, Tigris Brown után Kőnig tanár úr szerepében is látható Szabó P. Szilveszter. A Szabó Magda Abigél című regényéből készült musicalben a Thália Színházban a napokban mutatkozott be, hatalmas sikerrel!

Nem sokat pihent a Miss Saigon szeptemberi, budapesti premierje óta a művész, aki egyből újra próbálni kezdett, és egy felújított Abigélben mutatkozott be az elmúlt héten: "Egy darabba beállni mindig más, mintha egy egész próbafolyamaton keresztül az elejétől dolgozom benne. Az a nehézsége, hogy valamennyire megköti az ember kezét, hogy egy kész előadásba kerül. Az Abigél próbaidőszaka azonban nem csak nekem volt új, hiszen sokan most szerepeltünk először a produkcióban. Ezen kívül Somogyi Szilárd számos jelenetet átrendezett, illetve Kőnig figuráján is változtatott az eddigiekhez képest. Az én karakterem esetében a legfontosabb, ami nem változott, hogy az érzéseimet, gondolataimat a tekintetemmel tudjam eljátszani."

Szabó P. Szilveszter - Miss Saigon
Szabó P. Szilveszter - Miss Saigon

Kisebb fordulópont a művész életében ez a szerep, mivel: "Sosem játszottam még pozitív karaktert, éppen ezért jóleső érzés Kőnig bőrébe bújni. Számomra az őszinteség nagyon fontos a színpadon, és hasonló személyiség vagyok, mint a tanár úr, így könnyű őt megformálni. Kihívást jelent, hogy "kettős én"-t kell játszanom, az egyik az eltitkolt, aki egy komoly összeesküvés tagja, rengeteg emberen segít az iskolán belül és azon kívül is, teszi mindezt egy tulajdonképpen pipogya viselkedéssel, amely a személyiségének a másik része. Az Abigél egy rendkívül szép darab a becsületről, tisztességről, amely lélekhúrokat penget, bemutatva ezzel együtt a háborúval, árulással és gerinctelenséggel teli világot. Előfordult, hogy amikor oldalról a takarásból figyeltem az előadást, magam is megkönnyeztem a jeleneteket. Az én értékrendem nagyban hasonlít ahhoz, amit a produkció közvetít. Sajnos manapság sokunkból hiányoznak ezek, szerencsére az irány a kisemberekben megvan."

A művész sikeres bemutatkozáson van túl, beállását maga a zeneszerző, Kocsák Tibor is megtekintette. Úgy érzi, a közönség szeretettel fogadta és a visszajelzések is pozitívak voltak. Szabó P. Szilvesztert legközelebb november 19-én és 20-án láthatják Kőnig tanár úr szerepében, az előadásokra jegyek színházunk Szervezési és Közönségkapcsolati Irodájában, illetve Jegypénztárunkban válthatók. Utána pedig nemsokára ismét új szerepben láthatjuk, hiszen a december elején bemutatásra kerülő Brecht-műben, A kaukázusi krétakörben is játszik, ő lesz az Énekes.