Konrád, Tivadar

Elkezdődött az Operaház adománygyűjtő programsorozata

2011.12.12. 12:00

Programkereső

Óriás karácsonyfával, adventi faházikókkal, mézeskalács-árusítással, forralt bor- és teaméréssel, adománygyűjtéssel és mézeskalácsszív versennyel várja az ünnepeket az Operaház. A december 10-én 17 órakor indult, kéthetes szabadtéri programsorozaton az Opera vezetősége és művészei árulják a forró italokat.
Advent és adománygyűtjés az Operával - fotó: Csillag Pál
Advent és adománygyűtjés az Operával - fotó: Csillag Pál

A nyitónapon a pult mögé Kolonits Klára operaénekesnő, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter kormánybiztos állt be, aki előzetesen elmondta: „Az Operaház nagyon sok dolgozója, balettművészek és operaénekesek mind első szóra, örömmel csatlakoztak a szeretet.éhség. nevű adventi adománygyűjtő kampányhoz. A művészi érzékenységnek az is része, hogy reflektálunk a társadalom körülöttünk zajló problémáira." Már az első napon sokan gyűltek össze, hogy meghallgassák az Operaház kórusából szerveződött énekegyüttest, majd sorba álltak az emberek, hogy vegyenek a mézeskalácsból és a forró italokból, amelyek árával rászorulókat támogatnak. Egészen december 23-áig, délutánonként 17 és 18 óra között az Operaház neves művészei várják az adventi házikókban az érdeklődőket (az árusítás ennél tovább, egészen 20 óráig tart). A nyitónapon a 15 méteres karácsonyfa már teljes díszben, kivilágítva állt az Andrássy úton, köszönhetően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Fővárosi és Érdi Tűzoltóság munkatársainak, akik odaszállították és daruskocsival felállították, majd feldíszítették a 15 méteres ezüstfenyőt, egy zsámbéki házaspár ajándékát.

A forralt bor- és teakimérésben délutánonként többek közt Miklósa Erika, Héja Domonkos, Solymosi Tamás, Bretz Gábor, Bajári Levente, Szegedi Csaba, Apáti Bence és Felméry Lili várja az adományozókat. Az árusítást karácsonyi dalok színesítik. A budapesti iskolákból érkező gyermekkórusok, valamint az Operaház felnőtt- és gyermekkórusának tagjai szintén önkéntesként vesznek részt a programban. A bevétel az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül rászoruló gyermekekhez és családokhoz jut el. Az Operaház aulájában, a benti karácsonyfa mellett - a pénztári nyitva tartás kezdetétől, délelőtt 11 órától - pénzadománygyűjtő doboz is várja az adakozókat a program teljes ideje alatt.

Advent és adománygyűjtés az Operával - fotó: Csillag Pál
Advent és adománygyűjtés az Operával - fotó: Csillag Pál

A jótékonysági akció részeként az Onleány Társasblog szervezésében mézeskalácsszív verseny is lesz a dalszínház előtt Sütni szívből, szeretetből címmel. A megmérettetésen bárki részt vehet, aki december 10. és 22. között (17-től 20-óráig) hoz egy vagy több saját készítésű és dekorálású mézeskalács szívet a forralt borkiméréshez. A beérkező mézeskalács szíveket az adománygyűjtés időszakában a helyszínen kiállítják, majd december 22-én 17 órakor a készítők részt vesznek egy zsűrizésen és egy sorsoláson, amin családi operabelépőt és Heti Válasz ajándékcsomagot nyerhetnek a szerencsések és a zsűri által legjobbnak ítélt alkotások. December 23-án a szíveket a Soroksári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményébe szállítják, ahol a nehéz élethelyzetben lévő családok karácsonyfáját díszítik majd az ott ünneplő gyerekek és felnőttek örömére.

További részletek a versenyről a www.opera.hu weboldalon.