Konrád, Tivadar

Firenzében kell az opera

2011.12.22. 13:00

Programkereső

Az olasz város a gazdasági válság ellenére is felavatja új operaházát. Beethoven IX. szimfóniájával nyílik december 22-én az intézmény, a Maggio Fiorentino zenekart és kórust Zubin Mehta vezényli.
A firenzei Opera új előadóterme
A firenzei Opera új előadóterme

Harminc éve álmodott új operaházról Firenze városa. A 2009-ben elkezdett márvány- és üvegpalota a római Auditórium zeneparkját utánozza: az operaszínház csak egy része a firenzei épületkomplexumnak, melyben helyet kapott a koncertterem és a szabadtéri színház. A csaknem 157 millió eurós (több mint 45 milliárd forintos) beruházásból 74 milliót az olasz állam vállalt magára, a többit Firenze városa és Toscana tartomány állta ötven-ötven százalékban. A gazdasági válság azonban megnehezítette az utolsó 100 millió eurós részlet kifizetését, így a mostani ünnepélyes megnyitásra az épületegyüttesből csak az operaszínház készült el, amelyet januártól bezárnak, és a tervek szerint jövő ősszel nyitják újra.

Az anyagi nehézségek miatt még a premier díszvendége, Matteo Renzi firenzei polgármester is kifizette a belépőjegyet. A nyugdíj előtt álló zenészek lemondtak végkielégítésükről azért, hogy az új évben ne kelljen csökkenteni a zenekar létszámát. Jó az akusztikája - nyilatkozta Zubin Mehta az 1800 férőhelyes teremről. Bár a zenészek kicsinek találták a zenekari árkot, azt elismerték, hogy a régi operaházból ideje volt elköltözni. Az újságírók a 2600 négyzetméteres színpadot méltatták, mely a milánói Scaláénak kétszerese.

A nyitóest programjában szerepel Beethoventől a Leonóra-nyitány is és Sylvano Bussotti firenzei zeneszerzőnek az alkalomra írt műve. December 23-án Claudio Abbado vezényletével az olasz Mozart Zenekar lép fel, december 27-én Bach Goldberg-variációit a városban élő Schiff András játssza, az év utolsó napján pedig operabált rendeznek a színházban.