Gábor, Karina, Ders

100 éve született Rácz Vali

2011.12.25. 19:35

Programkereső

1911. december 25-én született Rácz Vali, az 1930-40-es évek magyar sztárja, akit vonzó megjelenése, szépen csengő mezzoszoprán hangja "sikerre ítélt". Korának legnagyobb zeneszerzői, beleértve Lehár Ferencet is, versengve komponáltak neki dalokat, sanzonokat, "a másik nő" szerepében" huszonegy filmben bűvölte el a közönséget.

Rácz Vali Göllén született, ahol apja a helyi iskola igazgatója volt. Zárdában nevelkedett, majd Budapesten, a Zeneakadémián tanult. Hangjára már ekkor felfigyelt a filmszakma és kisebb énekes szerepekkel keresték meg. Rendszeresen lépett fel a Zeneakadémián, a Vigadóban, lemezei jelentek meg, Ady Endre, Juhász Gyula, József Attila és Faludy György költeményeinek is nagyszerű előadója volt. 

Fénykorát a 30-as évek végén, a 40-es évek elején élte, dalai közül a Csak egy nap a világ, a Minden elmúlik egyszer, a Cigarettafüst lett kedvelt. Filmjei közül A leányvári boszorkány, a Toprini nász, a Szeressük egymást, a portréfilmként is felfogható Cigarettafüst, a Három csengő, a Magdolna, a Bűnös vagyok és az 1943 kora őszén forgatott Majális címűek a legemlékezetesebbek. Dolgozott a Városi, majd a Magyar Színházban, a Teréz körúti színpadon, 1945 után a Royal Revüszínház, a Medgyaszay Színház, majd a Kamara Varieté tagja volt.

A második világháború alatt a keleti frontra kiküldött magyar katonák egyik kedvence volt, képe és dalai a távoli hazát idézték. A zsidóüldözések idején budapesti villájában öt zsidó menekültet bujtatott a hálószoba szekrénye mögött egy rejtekhelyen, de egyik pártfogoltjának férje akaratlanul lebuktatta. Rácz Valit letartóztatták, bebörtönözték és közel két hétig vallatták. A kivégzést hajszál híján úszta meg, végül összeköttetései révén sikerült kiszabadulnia, s az általa rejtegetett zsidók mindannyian túlélték a háborút. Rácz Vali e tettéért 1992-ben Jeruzsálemben átvehette a Jad Vasem Intézet kitüntetését.

1946-ban férjhez ment a publicista Halász Péterhez, akitől egy fia és egy lánya született. Lányuk, a Londonban élő Monica Porter 1990-ben életrajzi könyvet írt anyjáról Halálos körhinta: Egy énekesnő története a II. világháborúból címmel. Rácz Vali az 1956-os forradalom után hagyta el Magyarországot, családjával New Yorkban, majd Münchenben telepedtek le, férje a Szabad Európa Rádiónál dolgozott. Rácz Vali a bajor fővárosban már csak ritkán lépett föl, főként magyar esteken szerepelt. 1997. február 12-én halt meg Münchenben, végakarata szerint a családi kriptában, itthon kívánt nyugodni. Tiszteletére szülőfaluja, Gölle 1990 óta emlékházat működtet.