Gábor, Karina, Ders

A Wahnfried-villa nem lesz kész időre

2011.12.27. 13:37

Programkereső

Richard Wagner születésének 200. évfordulójára, 2013-ra nem fejezik be a Wagner Múzeum felújítását. Bayreuth városa sajnálkozik, de elkerülhetetlen a halasztás.

A Wahnfried-villát 1872 és 1874 között épült egy berlini építész, Wilhelm Neumann tervei szerint, itt élt a Wagner család, miután az ünnepi játékok 1876-ban a Zöld Dombon, a Festspielhausban elindultak. A villa nevének jelentése: csalódás, káprázat és öröm; a kertben található Richard és Cosima Wagner sírja. Az épület 1976-ban nyílt meg mint múzeum, az épületet 2010-ben a közelgő felújításra tekintettel bezárták. Mintegy 15 millió eurót költenek a felújításra, ma már együtt van az összeg, amely több forrásból áll össze, nemcsak a város, hanem a szövetségi kulturális kormányzat, a bajor tartomány, továbbá szolgáltató cégek szintén beszállnak a költségekbe. 

Wahnfried
Wahnfried

A város honlapján olvasható információk szerint a szerkezeti munkálatok 2012 márciusában megindulhatnak és a 2013-as ünnepi játékok kezdetéig tarthatnak. A fesztivál alatt szünetel a felújítás, 2013 februárjától a 2014 júniusára tervezett megnyitóig pedig a belsőépítészeti munkák és a múzeumi anyag berendezése folyik majd.

Bayreuth városának tervei a jubileumi évre igen változatosak, számos jelentős zenekar fordul meg a Stadthalléban, például a Bambergi Szimfonikusok Jonathan Nott vezényletével, a fiatal közönség számára crossover projektet ajánlanak Wagner találkozása a rock és popzenével címmel. Felolvasóestek sora és Wagner munkásságát elemző kongresszus is az elképzelések között van.

Bayreuth szorgalmazza az együttműködést Lipcsével, Wagner korai alkotásai ott keletkeztek, műsorra kell tűzni azokat a kompozíciókat is, amelyek nem tartoznak a Zöld Dombon elismert operák közé. Kiadnak majd egy különleges emlékbélyeget és egy emlékérmét is az évfordulóra.