Konrád, Tivadar

Elhunyt Nina Mula

2011.12.29. 17:33

Programkereső

Nyolcvanadik születésnapja, november 23. után egy hónappal elhunyt Nina Mula, a tiranai opera szólistája, többszörösen kitüntetett művész és zenepedagógus.

Nina Mula energikus asszony, az elkötelezett művész modellje volt. Oroszországban született 1931-ben, 18 évesen fölvették a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumba, ahol 1950 és 1955 között tanult énekelni. Ott ismerkedett meg Avni Mula albán tenoristával, zeneszerzővel, akihez 1957-ben feleségül ment és Albániába költözött vele.

Nina Mula
Nina Mula

A tiranai operaház vezető szopránja lett, énekelt többek között az Anyegin, A sevillai borbély, a Figaro házassága, a Carmen, a Bohémélet, valamint a Mrika és a Szkander bég című albán operákban. Nina Mula az Operaházból való nyugdíjazása után élete utolsó napjaiig tanította a fiatal operaénekes generációt. Többszörösen elismert művész, többek között a Művészet lovagja kitüntetés birtokosa volt.

Az énekesnőt a Tiranai Opera előcsarnokában ravatalozták fel, több ezren adták meg neki a végtisztességet, köztük Albánia vezetői. Sali Berisha albán miniszterelnök a kondoleáló könyvbe azt írta, hogy "Nina Mula elment, de mi emlékezni fogunk rá, mint olyan nagyságra, aki örökségül az országra hagyta kiváló művészetét". Halálakor Bamir Topi albán elnök azt mondta, hogy Nina Mula az albán művészeti élet kiemelkedő személyisége volt és családjával együtt nagyban hozzájárult az ország kulturális életének gazdagításához.

Nina Mula férje, Avni Mula népszerű énekes és zeneszerző, leánya, Inva Mula nemzetközi hírű lírai koloratúrszoprán. Inva Mula a párizsi Bastille Opera 2009/2010-es évadában francia és olasz operák vezető szerepeit énekelte. Korábban énekversenyeket nyert Tiranában, Bukarestben, Barcelonában és Párizsban 1993-ban, a Plácido Domingo alapította első Operálián. Énekelt Los Angelesben, Tokióban, Bilbaóban, Torontóban, rendszeres fellépő a milanói Scalában és a nyári operaesteken a veronai Arénában.