Konrád, Tivadar

Konwitschny elégedetlen

2011.12.29. 09:22

Programkereső

A rendező január 1-től távozik a lipcsei operából, ennek oka a város kulturális politikájával és Ulf Schirmer intendánssal való elégedetlenség.

Mint néhány napja megírtuk, Peter Konwitschny távozik a német városból, döntése pedig meglepte a Ulf Schirmer intendáns-karmestert. A hirtelen elhatározás mögött azonban nem betegség az ok, hanem az, hogy a (jelenleg még) főrendezőnek komoly vitái voltak Ulf Schirmerrel, aki a következő évad műsortervéről például nem egyeztetett vele. Konwitschny a város kulturális politikáját is bírálta, véleménye szerint Schirmer kiszolgálta azt a várakozást, hogy népszerű és hagyományos előadásokat kínáljanak, hogy új közönséget nyerjenek meg, míg Schirmer a város szerint e téren kitűnően teljesített. 

Peter Konwitschny
Peter Konwitschny

Peter Konwitschnynek azonban továbbra is az a véleménye, a politikusoknak egyszer meg kellene érteniük, hogy az opera műfaja sokkal értékesebb, az emberek formálásának sokkal jobb eszköze, semmint csupán hagyományos, múzeumi produkciókat nyújtsanak a közönségnek. Hiú remény és jókora tévedés - vélte az MDR rádiónak adott nyilatkozatában -, hogy a hagyományos előadások új nézőket hoznának az operaházaknak.