Edina

Izzó szenvedélyek egyenesen a Metből

2012.02.02. 17:41

Programkereső

Verdi érzelmekkel teli operáját, az Ernanit február 25-én a Müpa előadótermében és a Fesztivál Színházban is megtekinthetik az érdeklődők. A címszerepet Marcello Giordani alakítja.
Marcello Giordani
Marcello Giordani

Victor Hugo forróvérű, szenvedélyes kora-romantikus drámája biztos alapot adott Verdinek, hogy megírja talán legizgalmasabb áriáinak helyet adó művét. Az izzó érzelmek formabontásra is késztették a szerzőt: a többnyire egyetlen kiélezett konfliktus köré felépített művekkel szemben itt a három főszereplő között folyamatosan szikrázik a levegő: Elvira-Don Carlos, Silva-Ernani, Silva-Don Carlos, Silva-Elvira között feszülnek az indulatok, amelyeket zeneileg ellentétes megoldásokkal illusztrál Verdi. Megszokott vokális archetípusait, a kétségbeesett, hősies tenor és a kérlelhetetlen bariton szembenállását tőle szokatlanul nyers, elsősorban a fúvósokat előtérbe helyező hangszereléssel jelenítette meg a komponista. A darab díszleteit a rendező tervezi, a kosztümöket Peter J. Hall, a világítást pedig Gil Wechsler. A vetítésekre az Erste Bank támogatásával kerül sor.


Verdi: Ernani

2012. február 25. 18:55 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Marcello Giordani (Ernani), Angela Meade (Elvira), Dmitri Hvorostovsky (Carlo), Ferruccio Furlanetto (de Silva), Metropolitan Opera Zenekara és Énekkara
Librettó: Francesco Maria Piave
Vez.: Marco Armiliato
Rend.: Pier Luigi Samaritani