Júlia, Rita

Kovalik Balázs: "Fantasztikus lehetőségek"

2012.02.05. 18:09

Programkereső

A Magyar Állami Operaház korábbi művészeti vezetője, akit néhány hete Münchenben tanszékvezetőnek neveztek ki, arról is beszélt, miért van igény Németországban kortárs művekre és előadásokra.
Kovalik Balázs
Kovalik Balázs

Kovalik Balázs 2012 őszétől alma matere, az August Everding alapította müncheni Theaterakademie zenés színházi képzését vezeti. Komoly kihívásnak tartja a feladatot a rendező, aki szerint "nemcsak iskola, hanem igazi nemzetközi operastúdió lesz" az általa vezetendő műhely.

A rendező aktuális munkájáról is beszámolt (2:30-től): márciusban Hannoverben rendezi Krzysztof Penderecki Aldous Huxley magyarul Loudun ördögei címmel megjelent művéből írt operáját. Kovalik Balázs arról is beszélt (3:59-től), mekkora esélye volna Magyarországon egy hasonló, az alaprepertoártól távoli kortárs mű bemutatásának, és hogy - Budapesttel ellentétben - miért kíváncsi rá a kíváncsi közönség a közepes méretű német városokban.

Bár Kovalik Balázs minden jel szerint gyökeret eresztett Németországban, munkásságát itthon sem kell nélkülöznünk: a Magyar Állami Operaházban 2012. január 21. és február 14. között nyolc alkalommal ismét műsorra kerül a Mefistofele, mely egyik utolsó munkája volt a rendezőnek, mielőtt lejárt volna budapesti szerződése.