Géza

Edita Gruberova otthagyja a müncheni operát

2012.02.08. 17:30

Programkereső

Április szólókoncertje előtt Bellini La straniera (Az idegen nő) című operájának címszerepére készülve a Bajor Állami Operaház kamaraénekese bejelentette: 2014. július 27-én lép fel utoljára a müncheni dalszínházban.

A Gasteig Kulturális Központba júliusra tervezett La straniera-premiert beharangozó sajtótájékoztatón a világhírű koloratúrszoprán sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyre fogynak az előadásai a Bajor Állami Operaházban, az idei Opern Air Fesztiválra egyik futó produkcióját (Norma, Lucrezia Borgia, Roberto Devreux) sem tűzték ki, és új szerepre sem kapott ajánlatot. Hangsúlyozta: nehéz szívvel búcsúzik a 38 éve hűséges operaközönségtől.

Edita Gruberova
Edita Gruberova

A La straniera koncertszerű előadása jelentős eseménynek ígérkezik, a Bellini-mű ősbemutatóját 1829-ben tartották a milánói Scalában, és azóta sem játszották még sehol Alaide, a száműzött királynő történetét. Edita Gruberova általában a bravúros belcanto operák főszerepeit először koncertelőadásokon dolgozza ki, majd miután a zenei megformálás teljesen tökéletes, akkor kerülhet sor a színpadi megvalósításra. A La straniera esetében a Zürichi Operaház lesz ez a hely 2013 júniusában, a rendező Christoph Loy, akivel a Roberto Devereux és a Lucrezia Borgia rendkívül sikeres müncheni előadásában dolgoztak együtt.

Gruberova az operaházon kívül továbbra is vállal majd fellépéséket és szerepeket, többek közt a Bécsi Állami Operaházban is: április 16-án egy nemrégiben indult, operacsillagokat felsorakoztató koncertsorozat keretében előbb szólóprogrammal, majd májusban Donizetti Roberto Devereux című operájának bemutatóján Erzsébet királynő szerepében lép színpadra a szlovák énekesnő.

Gruberova az Éj királynőjeként debütált a Bécsi Állami Operaházban 1970-ben. A nemzetközi hírnevet hat évre rá Richard Strauss operája, az Ariadne Naxosban hozta el számára, ahol Zerbinetta szerepét énekelte. A müncheni operabarátokat többek közt Mozart Szöktetés a szerájból című művében, illetve Donizetti két operájában, a Lammermoori Luciában és Roberto Devereux című alkotásokban nyűgözte le. Ez utóbbi koncertszerű előadásának a magyar közönség 2005 szeptemberében a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lehetett szem- és fültanúja, Gruberova közreműködésével. Legutóbbi alkalommal az énekesnő 2011. november 13-án Donizetti Lucrezia Borgiájaként varázsolta el a hazai közönséget. Az előadásról a Fidelio kritikát is megjelentetett, amit elolvashatnak, ha erre a linkre kattintnak.