Bernadett

Crossover dimenziók zenében és filmen

2012.02.10. 10:00

Programkereső

A Klasszikon együttes 3D show-elemeket felvonultató produkcióra készül február végén az Urániában. Legyen a Fidelio vendége az esten!

A Klasszikon immáron ötödik éve koncertezik Opera Crossover című műsorával, amelyben nemesen ötvözött hangzásra lel a klasszikus és könnyűzene. A magasan képzett, nagy szakmai múlttal és számos elismeréssel rendelkező komoly- és jazz-zenészek által alkotott formáció a klasszikus operai dallamokat a legkülönbözőbb könnyűzenei műfajok stílusjegyeivel ötvözi, úgymint jazz, swing, musical, rock'n'roll, szalonzene vagy akár blues. Az együttes koncertjein, illetve 2011-ben megjelent CD-jükön is az áthangszerelt és jazzimprovizációkkal díszített instrumentális és oratórikus művek mellett főként a zenerajongók által jól ismert és közkedvelt operaslágerek feldolgozásai hallhatók.

A crossover opera a klasszikus opera és egyéb zenei műfajok keresztezéséből létrejött új zenei stílus egyre szélesebb rajongótáborral büszkélkedhet idehaza is, nemtől-kortól függetlenül. A Klasszikon együttes, mely a crossover opera meghonosítója és egyik legjelesebb hazai képviselője is egyben, immáron öt éve interpretál közismert operaáriákat a crossover jegyében. Az együttes tagjainak - Sebők Monika, Zsemlye Sándor, Tiba Sándor, Martos Attila, Nagy László Adriánnal - hitvallása, hogy művészetével közelebb vigye és megszerettesse az operát a fiatalabb generációkkal is. Ennek jegyében 2012. február 22-én egy idehaza újdonságnak számító, 3D show-elemeket felvonultató szuperprodukcióval készül az együttes az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Klasszikon - Crossover dimenzók
Klasszikon - Crossover dimenzók

"A Klasszikon újabb dimenzióba lép február végén, hiszen a ránk jellemző újító zenei hangzásvilág mellett ezúttal a színpadi látvánnyal szó szerint is közelebb visszük hallgatóságunkhoz a klasszikusokat. Bízom benne, hogy a Klasszikon 21. századi olvasatának zenei és képi egysége, vagyis  előadásunk és a 3D látvány kompozíciója felejthetetlen élménnyel ajándékozzák majd meg lelkes közönségünket" - osztotta meg gondolatait Sebők Monika énekesnő, az együttes művészeti vezetője legújabb produkciójukkal kapcsolatosan. Az Uránia Nemzeti Filmszínház kiváló helyszínválasztásnak ígérkezik, hiszen a nagyterem impozáns színpada, illetve a 3D vetítést lehetővé tevő technológia is egyaránt rendelkezésre áll.

A Klasszikon énekesnője koncertjeik alkalmával röviden ismerteti a soron következő áriában megjelenő szituációt, hangulatot, elősegítve ezáltal a hallgatóság azonosulását az adott művel. Az operai szereplők emberi tulajdonságainak bemutatása, az áriák által bemutatott helyzetek leírása már sokszor önmagukban is magyarázatot adnak a 21. századi zenei átiratokra. Sebők Monika az örökérvényű művek 21. századi interpretálásának remek lehetőségét látta meg az óriásvászon virtualizált 3D világában. A klipek között lesz olyan, amelyben a tradicionális színrevitel elemei dominálnak, más jelenetek viszont modern felfogásban elevenednek majd meg. Minden számhoz egyedi értelmezésű klip készül, amelyben az adott ária szereplője, annak lelkivilága vagy a történet szülte reflexiók jelennek meg.

Kérdésünk: A Klasszikon repertoárján, CD-jén több nadrágszerep, vagyis női hangon megszólaló férfi szerepel. Az alábbiak közül melyik nem nadrágszerep?

A kérdésre 2012. február 19-én 12 óráig helyesen válaszolók közül hárman lehetnek partnerükkel a Fidelio vendégei az esten.