Eleonóra

Mire nevel a musical?

2012.02.11. 13:45

Programkereső

Az amerikai NBC új sorozatában egy Broadway-show létrejöttét mutatja be. A február eleji premierrel párhuzamosan húsz iskolában kezdtek el egy, a tévétársaság által támogatott színházi programot.

A húsz iskola nyolc városban - Atlanta, Chicago, Boston, Cleveland, Nashville, Phoenix, Seattle, New York - található, a projekt célja pedig az, hogy a jelenlegi válság, az alulfinanszírozott, illetve megszüntetett művészeti programok idején önfenntartó kezdeményezéseket próbáljanak ki, azok létrehozására ösztönözzenek. A Csinálj musicalt! keretében a gyerekek a Broadway-n is sikerrel futó musicalek hanganyagát, díszleteit, jelmezeit kapják meg - az Annie és a Hegedűs a háztetőn is választható akár -, és érkezik egy művészeti tanácsadó is, aki a pedagógusokat és a résztvevőket segíti az előadás elkészülésének folyamatában.

Steven Spielberg
Steven Spielberg

A program kezdeményezői szerint a zenés színház igazi csapatsport, és amellett, hogy művészeti tevékenység, a hétköznapokban is szükséges együttműködési készséget fejleszti, az iskolák pedig megtanulhatják, hogyan hozhatnak létre saját erőből produkciókat, hogyan kutathatnak fel hozzájuk forrásokat. A többek között Steven Spielberg produceri közreműködésével, Anjelica Huston és Jack Davenport főszereplésével készült, a Marilyn című Broadway-musical létrejöttét, színrevitelét bemutató tévésorozattal azonos, Smash névre hallgató központok bővítése már napirenden van: ősszel további 180 ilyen centrumot akarnak megnyitni, 2014-re pedig már ezer csoportról álmodnak.