Sándor, Ede

Szinetár Miklóst az Operettben is köszöntötték

2012.02.12. 16:04

Programkereső

Február 10-én este elbúcsúzott a Madame Pompadour című operett, amely két év után visszatér a koprodukciós partner színházába, Szentpétervárra. Az eseményen részt vett a darab rendezője, Szinetár Miklós is, akit a tapsrend után 80. születésnapján együtt köszöntött a társulat nevében Kerényi Miklós Gábor és a közönség.

2010 tavaszán tartotta a Leo Fall-operett bemutatóját Szinetár Miklós rendezésében a Budapesti Operettszínház, a produkció azóta változatlan szereposztással futott a Nagymező utcai teátrum színpadán. Február 10-én, pénteken este azonban utolsó előadásához érkezett a Madame Pompadour, legalábbis két évig biztosan, hiszen hamarosan ismét a korpdukciós partner, a szentpétervári Zenés Komédia Színházban lesz látható. A tapsrend után Kerényi Miklós Gábor lépett színpadra, amiből a nézők sejthették, hogy különleges alkalom volt az este - nemcsak a búcsú, hanem Szinetár Miklós születésnapi köszöntése miatt.

Szinetár Miklós köszöntése - Szinetár Miklós, Kalocsai Zsuzsa és a társulat
Szinetár Miklós köszöntése - Szinetár Miklós, Kalocsai Zsuzsa és a társulat

"Meghatódottan állok itt, ezen az ünnepi előadáson. Nagyon sok személyes élmény fűz ahhoz, aki miatt most itt vagyunk. Először is, az Egy szerelem három éjszakája című előadást például 22-szer néztem meg az ő rendezésében. Később nagyon sokat dolgoztunk együtt, neki is köszönhető az együttműködésünk Szentpétervárral. Sok élményt gyűjtöttem a közös munkánk során. Vannak, akik a Ki mit tud? zsűrijéből ismerik, pedig ő a film, az opera, az operett, a próza és a musical világában is nagyot alkotott, nemrégiben megjelent egy könyve Pályázat címmel. Az ő nevéhez fűződik A Csárdáskirálynő leghíresebb előadása, ő hozta létre a Petőfi Színházat, mely a mi elődünk. Természetesen még a mai napig dolgozik, ír, nyilatkozik, emberszeretete és közvetlensége máig utolérhetetlen. Ezekkel a szavakkal köszöntsük a Budapesti Operettszínház Örökös Tagját, Szinetár Miklóst!" - mondta Kerényi Miklós Gábor - KERO®.

Szinetár Miklós köszöntése
Szinetár Miklós köszöntése

A vastaps közepette színpadra lépett rendezőnek a címszerepet játszó primadonna, Kalocsai Zsuzsa nyújtott át egy virágcsokrot, majd Szinetár Miklós is szólt pár szót a közönséghez és a társulathoz. "Először is köszönöm a csapatnak ezt a nagyszerű előadást! Én itt kezdtem a pályámat, a Színművészeti Főiskola után idekerültem, az évek során együtt dolgoztam Fényes Szabolccsal, Latabár Kálmánnal, Honthy Hannával, Feleki Kamillal, Németh Marikával. Ők ma már sokuknak csak nevek, de higgyék el, személyiségük benne van a falakban... A pálya halhatatlansága az emlékekben van! Szerencsések, akik részt vehettek az utolsó előadáson. Most két évre visszautazik Szentpétervárra a Madame Pompadour, de két év múlva újra Budapestre jön. Tíz éve hasonló ünnepségen vettem részt itt a színházban, ha körbenézek, ugyanazokkal vagyok körülvéve. Ha tíz év múlva is itt leszek, azt nekik és a nézőknek köszönhetem..."

Szinetár Miklós köszöntése - Hámori Ildikó, Szinetár Miklós és a társulat
Szinetár Miklós köszöntése - Hámori Ildikó, Szinetár Miklós és a társulat

E különleges előadással búcsúzott a magyar közönségtől Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika, Csere László, Huszti Péter, Vadász Zsolt, Kékkovács Mara, Faragó András, Peller Károly, Langer Soma és Benkóczy Zoltán, valamint Vadász Dániel és Fischl Mónika, a másik szereposztás főszereplői. A színfalak mögött a társulat egy, mindannyiuk által aláírt Madame Pompadour-óriásplakáttal ajándékozta meg Szinetár Miklóst, majd közösen elfogyasztották az ünnepi tortát, amit a rendező felesége, Hámori Ildikó segített felvágni.