Aladár, Álmos

Kiosztották a Smola-díjakat

2012.02.15. 10:00

Programkereső

Az ifjú operanemzedék tehetséges fiataljai között kiosztott díjat idén egy ausztrál bariton és egy svájci szoprán kapta.

A 20000 euróval járó elismerést a németországi Landau városában adták át Chiara Skerath szopránnak és Derek Welton baritonnak. A díjátadás alkalmából ünnepi hangversenyt is rendeztek, ahol az énekeseket a Német Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte a spanyol karmester, Guillermo Garcia Calvo vezényletével.  Chiara Skerath 1988-ban születt Belgiumban, zenei tanulmányait Párizsban és Bécsben végezte. Utóbbi helyen megnyerte az ifjú operaénekesek között meghirdetett egyik legrangosabb megmérettetést, a Nemzetközi Hans Gabor Belvedere Énekversenyt. Eddig operaszerepei között a Figaro házasságának Suzannája,  A gyermek és varázslat című Ravel-opera hercegnője, a Gianni Schicchi, egyfelvonásos Puccini-opera Nellája, valamint egy Haydn-opera, A lakatlan sziget Silviája szerepel.

Chiara Skerath
Chiara Skerath

Derek Welton 1982-ben született Melbourne-ben. A legnagyobb ausztrál városban nyelvészetet és német tanult az egyetemen, mielőtt elkezdte énekesi tanulmányait a londoni Guildhall School of Music and Drama nevű zenei tanintézetben. Welton versenygyőzelmei közé a londoni Händel-Énekversenyen és az ausztrál Youth-Aria-Versenyen megszerzett első helyezések tartoznak, a melbourne-i Herald Sun Operaversenyen pedig második helyet szerzett. Az operaszínpadon eddig Jonathan Dove kortárs meseoperájában, Az elvarázsolt disznóban, Gluck 1764-es operájának, a La rencontre imprévue Vertigójaként, és A filozófus lelke, avagy Orfeusz és Euridiké című Haydn-opera Creonte-éjeként láthattuk. Az idén nyolcadik alkalommal  tehetséges fiatal operaénekeseknek odaítélt díjat a Kaiserslauterni Rádiózenekar egykori vezetőjéről, Emmerich Smola nevezték el, akinek nevéhez olyan operaénekesek felkarolása fűzhető, mint Erika Köth, Fritz Wunderlich és Anneliese Rothenberger.