Klaudia

Kilóg a lóláb a Scalában

2012.02.17. 10:20

Programkereső

Hiába tiltakoztak az állatvédők, a milánói operaház színpadján két ló is szerepelt Franco Zeffirelli rendezte Aida február 14-i előadásában.

Egyre ritkábbnak számít a tüntetésmentes operaelőadás Milánóban. Február 13-án egy állatvédő szervezet demonstrált a Scala előtt, a tüntetők a közeli Biella lovardájából érkezett lovak színpadi szerepeltetése végett adtak hangot felháborodásuknak. Franco Zeffirelli a demonstrációra reagálva leszögezte a sajtónak: "Lovak nélkül márpedig elképzelhetetlen az előadás". "Ezt a csatát elveszítettük, de szigorítani akarjuk az állatok színpadi felhasználására vonatkozó szabályokat" - nyilatkozta válaszul Valerio Pocar, a milánói önkormányzat állatvédelmi felelőse. Hasonló vita robbant ki tavaly is, amikor Richard Strauss Rózsalovagjában élő állatokat akartak szerepeltetni. Akkor az állatvédőknek sikerült elérniük, hogy a Scala ezeket plüssjátékokkal helyettesítse.

Verdi: Aida; rendező: Franco Zeffirelli
Verdi: Aida; rendező: Franco Zeffirelli

A film- és operarendezőként egyaránt elismert Zeffirelli a klasszikusnak számító 1963-as változatban vitte színpadra az Aidát. A 89 éves rendező egy híján ötven évvel ezelőtt rendezte először Verdi klasszikusát a Scalában. Azóta egyedül az énekesek váltották egymást, Zeffirelli még a hatvanas évekbeli jelmezeket is meghagyta az egykori tervező, Lila de Nobili emlékére. Az Aida címszerepében Oksana Dyka ukrán szoprán énekel, Radames szerepében a spanyol Jorge de Leon lép színpadra. A Scala zenekarát Omer Meir Wellber izraeli karmester vezényli.