Klaudia

Premier: Rongyláb

2012.02.22. 17:00

Programkereső

A Rongyláb (Footloose) című musicalt mutatja be február 24-én a Hevesi Sándor Színház társulata Zalaegerszegen. A zenés játékot Lendvai Zoltán rendező és Madák Zsuzsanna dramaturg állítja színpadra, a dalszövegeket a zalaegerszegi származású Galambos Attila fordította.

"Az alapkonfliktus, a fiatal generáció lázadása és szembenállása a szülőkkel mindig, minden korban aktuális téma, de a musical korábbi fordítása már jó néhány éves. Azóta a fiatalok már más nyelvet használnak, a szöveget közelebb kellett hozni a mai szóhasználathoz, és új, más hangsúlyokat találni a zenés játékhoz" - nyilatkozta Lendvai Zoltán, a darab rendezője. A történet a múlt század nyolcvanas éveiben, egy amerikai kisvárosban játszódik, ahol néhány évvel korábban a helyi fiatalok közül többen is életüket vesztették egy éjszakai diszkóbalesetben. A felnőttek, élükön a tiszteletessel, hogy megóvják gyermekeiket az értelmetlen tragédiáktól markáns intézkedéseket hoztak. Betiltották a táncot és a zenés szórakozásokat, de a következményekkel nem számoltak. A tiltás indulatokat szül az fiatalokban, a chicagói nagyvilági srác érkezése pedig teljesen megosztja a települést. A diákok végül fellázadnak, így lassan a szülőknek is be kell látniuk, hogy a teljes tiltás nem a legjobb módszer a konfliktusok kezelésére - magyarázta a rendező.

Pitchford-Bobbie: Footloose - Hevesi Sándor Színház
Pitchford-Bobbie: Footloose - Hevesi Sándor Színház

A Footloose filmváltozata 1984-ben készült el Herbert Ross rendezésében. A legendás filmből később musical készült, a filmslágerek, betétdalok beépültek a darabba. Lendvai Zoltán kiemelte; a zenés játék filmes szerkezetű, gyorsan változnak a helyszínek, de felcsendülő slágerek is a gyors térváltást igénylik, így a musicalt Mészáros Tibor tervei alapján viszonylag kevés, mozgatható díszlettel állítják színpadra. A zalaegerszegi nagyszínpadi produkcióban mintegy negyven színész és táncos lép színpadra. A főbb szerepekben Barsi Mártont, Tánczos Adriennt, Hertelendy Attilát, Debrei Zsuzsannát és Foki Veronikát láthatja a közönség. A Hevesi Sándor Színház a zenés játék magyar változatát a Josef Weinberger Ltd.-vel és a New York-i Rodgers & Hammerstein Theatre Library-vel kötött megállapodás alapján mutatja be.

Az összehasonlítás végett tekintsék meg 1984-es film trailerét, majd a második videóból a társulat próbafolyamataiba is bepillantást  kaphatnak.