Eleonóra

Kulturális világörökség lesz az olasz opera?

2012.02.24. 11:30

Programkereső

Az UNESCO szellemi kulturális öröksége címére pályázik az olasz operaénekesek szakmai szövetsége. A jelölést jövőre nyújtják be - jelentették be találkozójukon.

Az itáliai kultúrában az opera jelentőségét hangsúlyozó Olasz Professzionális Énekesek Szövetsége (CPI) első országos találkozóját tartotta Opera Renaissance címmel a bolognai Guardassoni Színházban, itt határoztak az UNESCO-örökség cím 2013-as kérelmezéséről. A tavaly márciusban alapított szövetséghez már több mint százötven olasz szólista operaénekes csatlakozott. Az olasz kulturális élet képviselői között összegyűjtött több mint négyezer aláírással a CPI a köztársasági elnöktől kérte, hogy az itáliai operát az UNESCO szellemi kulturális örökségének címére jelölje. Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete elismerése perspektivikus az itáliai opera számára, ugyanakkor az ország idén már másik kilenc jelölttel pályázik ugyanerre a címre, ezért halasztották el az opera jelölését egy évvel - hangoztatta Giovanni Puglisi, az olasz UNESCO-bizottság elnöke. A CPI közleménye szerint a világörökséghez tartozás az opera számára nem cél, hanem kiindulási pont, ezért a szövetség az olasz állam elkötelezettségét sürgette az olasz operahagyományok védelme érdekében.

La Scala, Milánó
La Scala, Milánó

Az olasz opera nemzetközi szellemi elismerésétől anyagi támogatottságot is remélnek. A legnagyobb fenyegetésnek a Berlusconi-kormány ideje alatt voltak kitéve a dalszínházak: Giancarlo Galan, az akkori olasz kulturális miniszter úgy tartotta, hogy az opera olyan luxussá vált, amelyet a jelenlegi gazdasági helyzetben a dél-európai ország nem engedhet meg magának. A volt olasz miniszterelnök ennek megfelelően drasztikusan csökkentette a kulturális kiadásokat, mintegy százmillió euróval nyirbálta meg az operaházak finanszírozását, ami népfelháborodáshoz és sztrájkok sorozatához vezetett. Az olasz opera szellemi elismerését a hasonló, átgondolás nélküli intézkedések megelőzése miatt is kiemelten fontosnak a UNESCO szellemi kulturális öröksége címre pályázó szakmai szövetség.