József, Bánk

Tárlat nyílt Bécsben Bruno Walterről

2012.02.27. 15:45

Programkereső

A Bécsi Állami Opera egykori első karmestere és művészeti tanácsadója előtt tisztelgő emlékkiállítás február 27-én nyitotta meg kapuit.

Bruno Walter Berlinben született 1876. szeptember 15-én, a berlini konzervatóriumban tanult zongorázni, a karmesteri pályát a kiemelkedő dirigens, Hans von Bülow hatására választotta. 1925-ben nevezték ki a Berlini Állami Opera élére, a kezdetben másodrangú együttest a legjobb német operaházzá emelte. 1929-től a lipcsei Gewandhaus együttest vezette, a nácik miatt viszont Ausztriába emigrált. Itt a bécsi Filharmonikusok, majd a Staatsoper vezetői és a Salzburgi Ünnepi Játékok első karmesteri posztját töltötte be. Walter 1901 és 1938 között összesen 80 művet vezényelt a Staatsoperben, összesen mintegy 900 előadáson láthatta őt a közönség.

Bruno Walter
Bruno Walter

Ausztria 1938-as német megszállása idején Párizsban dolgozott, majd az Egyesül Államokba emigrált. A második világháború után többször lépett fel Európában, ahol mint "az emberiség karmesterét" fogadták. Bruno Walter 1957-től romló egészségi állapota miatt egyre ritkábban dirigált, a közönségtől 1960-ban Bécsben Mahler IV. szimfóniájával búcsúzott. A bécsi emlékkiállításon dokumentumok és fotográfiák segítségével idézik fel a fél évszázada elhunyt karmester munkásságát.