Aladár, Álmos

A nyomorultak Miskolcon

2012.03.01. 16:30

Programkereső

A világ egyik legnépszerűbb musicalje, amelyet világszerte több mint 60 millióan láttak már, 2012. március 2-től Miskolcon is látható.

Jean Valjean kenyérlopás miatt kapott tizenkilenc évi börtönbüntetés és kényszermunka után szabadul, de megélhetéséért újra lopni kényszerül. Éjszakai szállásadójától ellopja ezüst gyertyatartóit. Mikor elfogják, a püspök ahelyett, hogy vádat emeltetne ellene, odaajándékozza Valjeannak a méregdrága tárgyakat. A gesztus mély nyomot hagy benne. Elhatározza, hogy becsülettel, kemény munkával a tisztességes életet választja. Letelepedik egy kisvárosban, ahol idővel befolyásos üzletember és polgármester válik belőle. A múltját viszont, ha akarná sem tudná elfelejteni, mert mikor egy áthelyezett börtönőr, Javert lesz a rendőrkapitány: felismeri benne régi foglyát, és Valjeannak újra harcolnia kell szabadságáért és megvédenie a szívéhez közelállókat a rosszindulatú támadásoktól.

Victor Hugo regényének zenés változata Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg többszörös Tony-díjas alkotása, minden idők legnépszerűbb és legtöbbet játszott musicalje. 1980-ban mutatták be először, Párizsban. Azóta a világ legnagyobb, legjobb zenés színházai tűzték műsorukra, a közönség egyre nagyobb lelkesedésétől kísérve. Az előadás rendezője Halasi Imre, a miskolci Jean Valjeanok és Javert-ek: Sasvári Sándor, Homonnay Zsolt, valamint Szabó P. Szilveszter, Cseh Antal, Molnár Erik.