Vince, Artúr

Túszdráma a chicagói operában

2012.03.02. 10:00

Programkereső

Egy 15 évvel ezelőtti perui túszdráma történetét dolgozza fel az az operaelőadás, melyet a The Lyric Opera of Chicago 2015 decemberében állít majd színpadra. A Bel Canto címet viselő darab szerzője Jimmy Lopez perui származású komponista, de produkcióban kreatív tanácsadóként közreműködik a világhírű szoprán, Renee Fleming is.

A mű Ann Patchett azonos című beststeller regénye alapján készült. A könyv történetét egy 1996-1997-es perui túszdráma inspirálta: felkelők akkor több tucatnyi embert tartottak fogva egy limai nagykövetségen. A regény óriási siker volt 2002-ben, egymilliónál is több példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, ahol több díjat is besöpört. A Bel Canto zeneszerzője Jimmy Lopez perui származású komponista lesz, a librettót a Pulitzer-díjas kubai Nilo Cruz írja. Roxanne Cross énekesnő szerepét Danielle di Niese szoprán fogja énekelni. A darabban Cross azzal segítette fogolytársait, hogy esténként közös éneklésre invitálta őket. A The Lyric Opera of Chicago zenei vezetője, Andrew Davis vezényli az operát, amelyet Stephen Wadsworth állít színpadra.

Reneé Fleming
Reneé Fleming

A társulatot kreatív tanácsadóként segíti a világhírű szoprán Renee Fleming is, aki a projekt részleteit ismertető február 28-i sajtótájékoztatón elárulta: meg akarja tapasztalni, milyen egy produkció másik oldalán segíteni a munkát. Az amerikai szoprán számára újonnan hozták létre a pozíciót még 2010 decemberében, szerződése öt évre szól. A poszt és a vele járó feladatkörök a chicagóiak állítása szerint annyira új, hogy egyetlen más operaháznál sincs ilyen. Fleming emellett természetesen továbbra is énekel a Lyric Opera előadásaiban és a koncertezéstől sem vonult vissza: a Lyric Operában legutóbb 2008-ban játszotta a Traviatát, 2012 januárjában Dmitrij Hvorosztovszkijjal adott hangversenyt, 2013-ban pedig Blanche DuBois-t énekli majd André Previn A vágy villamosa című operájának koncertszerű verziójában. Ezt követően pedig Richard Strauss Capricciójában és 2014 őszében az intézmény hatvanadik évfordulóját ünneplő gálán is láthatják őt a helyi nézők.