Piroska

Temesi Mária három Opera-évtizede

2012.03.06. 13:37

Programkereső

Operaházi tagságának jubileumát ünnepelte a Liszt Ferenc-díjas szoprán és énekpedagógus, Temesi Mária

Énektanári diplomája mellett jeles zongoratanári diplomát is szerzett szülővárosában Szegeden, ahol már főiskolás korában elnyerte az athéni Maria Callas Nemzetközi Énekverseny különdíját. A budapesti Zeneakadémia opera szakán kitüntetéses diplomával végzett, dal és oratórium szakon a Weimari Franz Liszt Musikhochschulén és a Salzburgi Mozarteumban képezte magát. Pályakezdőként két nemzetközi énekverseny győztese: Rio de Janeiro (1981 - még Tóth Mária néven) és Philadelphia - Luciano Pavarotti Énekverseny (1985.) 

A Lohengrin Elsájával debütált a Magyar Állami Operaházban. Elza alakítása óriási közönségsikert és elismerő kritikák sorozatát hozta: "Temesi Mária Brabanti Elzaként való bemutatkozása szenzáció! Szép hangja, kulturált éneklése, magabiztos, de mégis nőies lénye a nagy szerep eszményi megformálójává emeli. Az énekesnő soha nem él vissza óriási átütő erejű magvas szopránjával, Wagner-főszerepben is megőrizve így a dalolást, a szép éneklést. Rendkívüli ígéret, vagy máris több annál!" - írta róla a kritika 1982-ben.

Temesi Mária köszöntése a Magyar Állami Operaházban
Temesi Mária köszöntése a Magyar Állami Operaházban

Főszerepek sokaságát énekelve fellépett a világ számos neves külföldi operaházában, hangversenytermében, ahol a legnevesebb karmesterekkel, rendezőkkel és partnerekkel dolgozott. Sokoldalúságát mutatja gazdag repertoárja: Mozart, Verdi, Wagner, Puccini, Csajkovszkij, R. Strauss operáinak női főszerepei mellett kortárs magyar operák bemutatásában is szerepet vállal (Szokolay: Ecce Homo - Lénió, Madarász: Utolsó keringő - Asszony).

Temesi Mária oratórium- és dalénekesként is elismerést szerzett, rangos zenei események szólistájaként is ismert. Schönberg: Gurre-dalok című monumentális alkotásának magyarországi bemutatóján ő énekelte Towe szerepét a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Kocsis Zoltán vezényletével 1998-ban.

A Wagner Heroinák sorozatban a Hungaroton lemezkiadónál megjelent szólólemezén (2004) kilenc Wagner-ária hallható, melyen a Magyar Rádió Zenekarát Jurij Szimonov vezényli. 

Aktív operaénekesi pályája mellett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara Magánének Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Több neves fiatal művészt is elindított már az operaénekesi pályán (Rálik Szilvia, Kátai Natasa), növendékei közül többen felvételt nyertek a Grazi Zeneművészeti Főiskolára. 

A Bartók-Pásztory-, Székely Mihály-, Juventus-, Artisjus- és Liszt-díjjal kitüntetett énekesnőt 2012. március 3-án köszöntötték harmincéves színpadi pályafutásának alkalmából a Magyar Állami Operaházban a Tannhäuser előadásán.