Mátyás

Az Erkel nemzetgazdasági fontosságú

2012.03.07. 11:11

Programkereső

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások közé sorolta március 6-i rendeletében a kormány a budapesti Erkel Színház "előadás tartására alkalmas állapotra történő" felújítását.

"A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az 1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 30. szám alatti, a magyar állam 1/1 arányú, kizárólagos tulajdonát képező épület rekonstrukciójával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket" - áll a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés kijelöli a közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hatóságokat és szakhatóságokat, felsorolja az ezekhez kapcsolódó engedélyeket, tárgyköröket. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Erkel Színház
Erkel Színház

Ókovács Szilveszter kormánybiztos februárban sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az Erkel Színház felújítása ügyében bizonyos tenderek szövegezése folyik, és mindent megtesz a közbeszerzési eljárások lerövidítése érdekében. Mint akkor elmondta, érdemi munkálatok csak nyártól indulhatnak, és azt is hozzátette, mindennek ellenére szeretné, hogy az épület december 8-ra, 101. születésnapjára megújuljon, és egy Háry János-előadással ismét megnyissa kapuit a közönség előtt. 

Az Erkel Színház 2007-es bezárásáig a főváros legnagyobb befogadóképességű színháza volt csaknem kétezer ülőhellyel. A Komor Marcell, Márkus Géza és Jakab Dezső által tervezett, szecessziós stílusú épület 1911. december 8-án nyílt meg. A Népopera, majd Városi Színház néven játszó teátrum előbb magánszínház volt. A házhoz fűződik a Wagner-életmű bemutatása és az 1914. január 1-jei Parsifal előadása. Wagner rendelkezése értelmében addig csak Bayreuthban hangozhatott el a mű, a Zöld Dombon kívül először a Népoperában szólalt meg. A Városi Színház (1917-től) műsorrendje vegyes és változó volt, 1940 és 1945 között befogadó intézményként funkcionált. 1951-ben került operaházi irányítás alá, 1953-tól nevezik hivatalosan Erkel Színháznak.