Ágnes

Folytatódhat az afrikai Operafalu építése

2012.03.13. 09:33

Programkereső

Több mint egymillió euró (300 millió forint) folyt be a napokban egy berlini jótékonysági árverésen az afrikai Operafalu továbbépítésére

A Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou mellett lévő Operafalu építésébe a 2010-ben elhunyt rendkívül sokoldalú színházi és filmrendező, Christoph Schlingensief kezdeményezésére kezdtek bele. A művész elképzelése szerint a nyugat-afrikai államban megalapított Operafaluban iskola, kórház és színház működne, de biztosítanának szállást a művészek számára is. A projektből egyelőre a művészeti iskola valósult meg: az októberben megnyílt intézményben az olvasáson és íráson kívül hangszeres zenét, éneklést, képzőművészetet és filmezést is tanulhat 50-50 afrikai fiú és lány.

A Burkina Fasói Operafalu táblája
A Burkina Fasói Operafalu táblája

A folytatáshoz szükséges pénz előteremtése céljából rendezett berlini árverésre neves művészek ajánlották fel alkotásaikat. A legmagasabb, 66 ezer eurós árat egy absztrakt festmény, Sigmar Polke műve érte el. Az árverést vezető Peter Raue kalapácsa Georg Baselitz, Eberhard Havekost, Günther Uecker és Wim Wenders adományainál is jókora összegeknél koppant. Összesen 84 kiemelkedő művész, illetve galéria ajánlott értékesíthető darabokat.

"Az a tény, hogy ennyi ember vett részt az árverésen, nagy bátorítást és lehetőséget ad rá, hogy áprilisban folytassuk a munkát" - mondta a rendező özvegye, Aino Laberenz.Az eseményen megható pillanatokat nyújtott az amerikai énekesnő, Patti Smith, aki egy dalt ajánlott Schlingensiefnek. Az esten jelen volt Burkina Faso nagykövete és megköszönte a német támogatóknak az Operafalu melletti elkötelezettségüket.