Alfréd

Két nő

2012.03.13. 09:40

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk Szakács Ildikó és Banai Sára áriaestjén a Bakelitben!

A Párhuzamos Univerzum Csoport Két nő - Áriaest azonos szélességi körön címmel tart előadást a Bakelitben március 20-án este nyolc órától. A csoport tagjai: Szakács Ildikó (szoprán), Banai Sára (mezzoszoprán) és Katona Anikó (zongora). Szakács Ildikó tavaly az Armel Operaverseny felfedezettje volt, Banai Sára pedig a Barcelonai Magyar Főkonzulátus meghívására a Sagrada Famíliaban mutatkozott be.

Az előadás két operaénekesnő (Helga és Ruma) pályájának fordulópontjait dolgozza fel próza és zene segítségével, a főhősnők szemszögéből. Saját történetüket mesélik el arról, hogyan lesz valakiből a 21. században operaénekesnő. A tulajdonképpen duplázott monodráma során két egymástól távoli világot ismerünk meg két különböző szemszögből, más történetekkel, más buktatókkal és sikerekkel - mégis minden egy irányba mutat, hiszen a pálya, a színpad, a zene, az énektechnika ha jó, akkor egy és ugyanaz.

Szakács Ildikó és Banai Sára
Szakács Ildikó és Banai Sára

Az előadás vázát képező négy-négy jelenetben hallhatunk mindkét nő családjáról, énekmestereiről, szerelmi életéről és arról, hogy mit, miben hisznek. A nyolc pillanatképben, életképben körvonalazódik két teljesen különböző atmoszféra, ahonnan a figurák jöttek és ahol tartanak, de az előadás végére kirajzolódik, hogy akaratuk, céljaik eredője semmiben sem különbözik. A történet részben fikció, de a darab a játszók saját, illetve az alkotók (Filip Moroz dramaturg és Kovács Krisztián rendező) által végigkövetett énekes karrierek tanulsága alapján született. A Két nő előadásában nem "csak" a zenetörténet jelentős szoprán és mezzo áriái csendülnek fel, hanem betekintést engednek az énekesi pálya nehézségeibe, örömeibe is.

A produkció, saját nyelvén nagyon aktuális kérdéseket feszeget: Milyen helye, szerepe van ma a művészetnek? Lehet-e és hogyan lehet ma igazi énekművész belőlünk? Van-e és ha igen, mi a szerepe a 21. században az opera műfajának? Bár a konklúziót a közönségre bízzák, igyekeznek ezekre a kérdésekre - ha nem is konkrétan kimondva, de a közönség lelkére hatva - válaszokat adni.

Ha március 18-án 10 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Két nő című áriaesten.

Kérdésünk: Milyen szerepben mutatkozott be Szakács Ildikó a tavalyi Armel Operaverseny döntőjében?