Eleonóra

Wagnert ünneplik Münchenben is

2012.03.24. 10:02

Programkereső

A 2012-13-as évad Wagner Tannhäuserének felújításával indul szeptember 23-án. Az első premiert október 27-én tartják, Peter Sloterdijk és Jörg Widmann új operája, a Babylon németországi bemutatóként kerül színpadra Münchenben.

A neves klarinétművész és komponista Jörg Widmann és Peter Sloterdijk filozófus közös munkájából született operát Kent Nagano fogja vezényelni, akinek valószínűleg ez lesz az utolsó bemutatója a Bajor Állami Operaházban, a 2013-14-es évadban ugyanis az orosz Kirill Petrenko veszi át a főzeneigazgatói tisztet. A japán karmester viszont arról még nem nyilatkozott, hogy vállalja-e Humperdinck Jancsi és Juliskájának új előadását, vagy inkább egyéb amerikai zenekari fellépéseit választja. Nagano és Nikolaus Bachler intendáns viszonya az utóbbi években vált feszültté, a japán zeneigazgató ennek hatásáa már a szerződése lejárta előtt jelezte távozási szándékát. Nyílt levelében hangsúlyozta, az itt töltött hét évből három dologra igazán büszke: Richard Strauss műveinek újra felfedezésére, a Verdi-operák új szellemű megközelítésére és a szláv repertoár meghonosítására.

Bajor Állami Operaház
Bajor Állami Operaház

A következő szezon műsorában központi szerepet kapott Richard Wagner születésének 200. évfordulója. Felújított verzióban ismét játsszák  Tannhäusert, valamint repertoáron marad az idén bemutatott tetralógia, A niebelungok gyűrűje, és műsorra tűzik a Parsifalt és a Trisztán és Izoldát is. A bicentenáriumi előadásokat már Kirill Petrenko fogja dirigálni. A Verdi-életműből a Rigolettót, a Trubadúrt és a Simon Boccanegrát választották a 2013-14-es évadra, a szláv repertoárból pedig Muszorgszkij Borisz Godunovját állítják színpadra, modern feldolgozásban. Az évad utolsó bemutatója George Benjamin Written on Skin című műve lesz.