Konstantin

Öt bemutatóval készül a Bécsi Állami Operaház

2012.04.01. 14:04

Programkereső

A 2012-13-as évad első premierjeként Christoph Willibald Gluck Alceste című operáját viszik színre Bécsben, méghozzá francia változatban elsőként.

Dominique Mayer intendáns szerint Gluck régóta hiányzik a Ringen álló ház repertoárjáról. A következő évadban kisebb Sven Eric Bechtolf fesztivált rendeznek, az öt premier közül kettőt a neves rendező állít majd színre. A Salzburg Ünnepi Játékokkal koprodukcióban megvalósuló Richard Strauss-operában, az Ariadne Naxosban Christine Schäfer debütál majd a Komponista szerepében. Rossini Hamupipőkéjét januárban, Hans Werner Henze Pollicino című gyermekeknek szóló darabját pedig áprilisban tűzik műsorra (A darab 1980-as itáliai ősbemutatóját 6-14 évesek játszották). Az évad végén a Wagner-év jegyében új Trisztán és Izoldát is bemutatnak, de felújítják A nürnbergi mesterdalnokokat és a tetralógia Brünnhildéjeként Nina Stemmét hallhatják a rajongók. A következő szezonra összesen 236 operaelőadást terveznek, a balettekkel és a koncertekkel együtt 320 esemény terveznek a bécsi operaházban. Több ismert és rangos művész is debütál majd a Wiener Staatsoper színpadán: Magdalena Kozena, Nino Machaidze, Vittorio Grigolo, James Rutherford és Toby Spence, a karmesteri dobogón pedig Christoph Eschenbach, Daniel Harding és Cornelius Meister próbálhatják ki magukat.

Bécsi Állami Operaház
Bécsi Állami Operaház

"Egy kissé úgy néz ki, mintha az operavilág Ki kicsodája elevenedne meg nálunk, a legnagyobb énekesek jönnek, pedig a legalacsonyabb gázsikat fizetjük" - vélekedett Dominique Mayer intendáns. Visszatér Grace Bumbry, Anna Netrebko, Marlis Petersen, Kiri Te Kanawa, Erwin Schrott és Bo Skovhus, fellép Agnes Baltsa, Elina Garanca, Vesselina Kasarova, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Ivor Bolton és Andris Nelsons, Gounod Rómeó és Júliáját pedig Plácido Domingo dirigálja. Franz Welser-Möst főzeneigazgató elmondta: három fő pillérre helyezték a repertoárt. Ez az operaház játssza - és ez a jövőben is így lesz - a legteljesebb Richard Strauss-repertoárt, ehhez a szláv operák előtérbe helyezése társul, legfőképp Leos Janácek munkássága, a harmadik pillért a kortárs opera alkotja, de erről a zeneigazgató nem árult el részleteket, ugyanis elmondása szerint "a szerzők lassan dolgoznak".