Béla

Már lehet jegyet váltani az idei miskolci operafesztiválra!

2012.04.12. 07:33

Programkereső

A június 8. és 17. között megrendezésre kerülő nemzetközi eseménysor műsorán ezúttal Bartók és Puccini művei kaptak helyet, hagyományos és crossover-feldolgozásokban.

A 12. alkalommal megrendezésre kerülő Bartók+ Miskolci Operafesztivál április 11-i műsorbeharangozó sajtótájékoztatóján Kriza Ákos, Miskolc polgármestere megjegyezte, hogy a fesztivál történetében most időszerűvé vált némi "ráncfelvarrás". A paradigmaváltás jegyében az idén meghirdetett programokkal azok felé is szeretnének nyitni, akik nem feltétlenül bérletes operarajongók és csak ritkábban jutnak el a dalszínházakba. "Szeretnénk Miskolc ipari múltjához közelebb hozni a fesztivált" - nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette, a város nyolcvanmillió forinttal járul hozzá az operafesztivál megrendezéséhez. A szervezők további 35 milliót várnak a Nemzeti Kulturális Alaptól és a szponzori támogatással is legalább harmincmillió összeszedését tervezik.

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely

Ezt követően többek között Kesselyák Gergely, a fesztivál egyik alapítója ismertette a 2012-es műsort. Az idei fesztivál művészeti igazgatói posztját is ellátó karmester örömmel tudatta, a fesztivál életében idén először szólal meg egy este során Bartók Béla mindhárom színpadi műve. A kékszakállú herceg vára főszereplői Alexandru Agache és Lukács Gyöngyi lesznek, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit pedig Román Sándor koreográfiájával mutatja be az Experidance Társulat. Román Sándor a sajtótájékoztatónak helyet biztosító, április 11-én nyitott Rózsavölgyi Szalonban elárulta, hogy Vásárhelyi Gábor, a Bartók-jogok kezelője már rábólintott a kortárs néptáncon alapuló koncepciójára és elfogadta, hogy librettóhoz képest például a Mandarin első képében több szereplő, néptáncosok is a színen legyenek.

Bartók "társa" a fesztiválon idén Puccini. A szervezők a Tosca szabadtéri előadásaival igyekeznek nyitni a szélesebb körű publikum felé. Az opera három felvonását külön-külön is eljátsszák narrátor közreműködésével, elősegítve ezzel a darab szövevényes szálainak kibogozását és a mű mondanivalójának mélyebb megértését. Vidnyánszky Attila rendezését a Nyári Színházban is színre viszik. A Bohéméletből Zsoldos Béla és Müller Péter közreműködésével rockopera-musical változat készül, Bohém Casting címmel. Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője és megálmodója elmondása szerint a mai kontextusra adaptált szüzsé a 21. század ifjúságának szól, a mű szereplői maguk is fiatalok, akik egy filmet szeretnének forgatni. Kerényi hozzátette: végeredményben egy olyan történetet szeretnének összehozni, amiben az élet filmként jelenik meg, de ami egyben egy film is az életről. Puccini Triptichonját, A köpenyt, az Angelika nővért és a Gianni Schicchit idén a Kolozsvári Magyar Opera állítja színpadra, a Turandot pedig koncertszerű előadásban hangzik el, de a fesztiválra látogató érdeklődőket neves külföldi operaházak repertoárjából válogatott operavetítések, ismeretterjesztő előadások, egy nemzetközi zeneszerzőverseny gálaestje és nem utolsósorban Tokody Ilona és Miklósa Erika koncertestjei is várják.