Konrád

Boross Csilla sikere Washingtonban

2012.05.01. 13:35

Programkereső

Százhetven évvel a milánói Scalában rendezett ősbemutatója után, a hétvégén óriási közönségsikerrel Washingtonban is színpadra állították Verdi Nabuccóját. Abigél szerepében az amerikai publikum Boross Csillát ünnepelte, a kritikusok véleménye az előadásról megoszlott.

A The Baltimore Sun című lap kritikusa szerint Boross Csillának (az énekessel készült 2009-es interjúnk ide kattintva olvasható) a Kennedy Központban található Washingtoni Nemzeti Operában (WNO) nyújtott teljesítményétől "a tető is megemelkedett".  Tim Smith Thaddeus Strassberger rendezését "érdekesnek" nevezte.

Boross Csilla
Boross Csilla

A The Washington Post operaítésze, Anne Midgette ezzel szemben azon kesergett, hogy "manapság az igazi Verdi-énekes ritka fajta" és hogy a WNO olyan csapatot gyűjtött össze, amely "legalább eltalálta a hangokat" és hogy az előadásról hiányzott a "szupersztár minőség".
Boross Csillával kapcsolatban, akinek Abigél "szakmailag gyilkos szerepe jutott", Midgette azt írta, hogy "nagy, hangos és rezes felső hangokat dobott ki", amelyek "elegánsak voltak", de "az alsóbb hangfekvésekben a magyar operaénekes alig lehetett hallani". Strassbergerről a kritikus azt állította, hogy jobb díszlettervező annál, mint amilyen rendező, és közönség sem ismerte eléggé a Nabucco-előadások tradícióját, hogy bekapcsolódjon a Va pensiero éneklésébe.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint ugyanis a karmester, Philippe Auguin, a WNO és a Nizzai Opera zenei igazgatója a hagyományoknak megfelelően a ráadásban - zenekari aláfestéssel - ismét megszólaltatta az olasz risorgimento "himnuszává" vált Va pensierót. Ezt követően, az ünneplést félbeszakítva, a Nabucco nevelt lányát alakító Boross Csilla belefogott a Va pensiero a capella előadásába, amelynek éneklésébe a kivetített olasz szöveg segítségével  a washingtoni nézőközönség is bekapcsolódott. Az AFP tudósítása szerint az erős hangú magyar énekesnő megérdemelten kapott álló ovációt, csakúgy, mint a címszerepet játszó olasz bariton, Francesco Cavallo és a Fenenát alakító francia Geraldine Chauvet.

Boross Csilla május 21-ig lép fel Washingtonban, ezt követően Prágában az Állami Operában a Parasztbecsületben látható Santuzzaként, majd Ravennában Hindemith Sancta Susanna című művében lép fel júniusban, júliusban pedig a finn Savonlinnai Operafesztiválra utazik, ahol a Mikó András rendezte Aida címszerepét alakítja.