Márk

Ilyen egy karakán operaigazgató?

2012.05.01. 10:48

Programkereső

Ha nem adnak az operaház fenntartására elég pénzt, felállok. Ezt az ok-okozati összefüggést tette magáévá a kölni opera vezetője.

Uwe Eric Laufenberg először azt lebegtette meg, hogy a kölni operaház törli teljes jövő évadát, és hogy jelezze a döntés komolyságát, hozzátette: ez a második világháború óta első alkalommal fordulna elő Németországban. Ez nem történt meg, a szezontervet bejelentették, ám az igazgatója bejelentette, a következő évad végén otthagyja az intézményt annak ellenére, hogy szerződése 2016-ig tart.

Uwe Eric Laufenberg
Uwe Eric Laufenberg

Laufenberg szerint az intézményre gyakorlatilag kimondták a halálos ítéletet azzal, hogy jelenlegi tartalékaiból kellene átcsoportosítani a 2011/2012-es évad befejezésére. Jelenleg 29 millió euró áll rendelkezésükre, szerinte 34-re lenne szükség. Bár a kölni városháza állítólag kétmilliót még talált, de a valamivel több, mint 31 millió euróval sem látott a rendező-igazgató garanciát a 2012/2013-as szezon megfelelő színvonalú kivitelezésére. Különösen azért lenne fontos ez az igen jelentős támogatás, mert az épület igen rossz állapotban van, évtizedekig a város semmit nem költött nemhogy a felújításra, de az állagmegóvásra sem. Amikor a 2009/2010-es szezon kezdetén Laufenberg átvette az irányítást, az operaház műsora érdektelen volt, a helyiek alig látogatták az előadásokat,

A sajtótájékoztatón, ahol Laufenberg elmondta, hogy csak a szezont nyitó produkcióra, A végzet hatalmára van pontos költségvetésük, a többi előadás büdzséje nyitott, a város kulturális vezetőjének széke üresen maradt. Utóbb a politikus kifejezte abbéli aggályait, hogy a pénzügyeket érintő problémát az operaigazgató a nyilvánosság előtt feltárta.