Gábor, Karina, Ders

Penderecki helyett Ligeti

2012.05.04. 16:03

Programkereső

Az idei Armel Operaverseny és Fesztivál programja a következőképp módosult: a bécsi Neue Oper produkciója, Ligeti György Magyarországon rég nem hallott műve, a Le Grand Macabre váltja a gdanski Balti Opera előadását, Krzysztof Penderecki A fekete maszk című darabját.

"A gdanski Balti Opera azért kényszerült lemondani az együttműködést, mert nem kapta meg a szükséges állami költségvetési támogatást. A Neue Oper Wien már régen szeretett volna bekerülni a versenybe, a hosszabb távú megállapodásaink miatt eddig erre nem kerülhetett sor" - nyilatkozta Havas Ágnes, a verseny igazgatója, majd hozzáfűzte: "Most kölcsönösen örülünk annak, hogy a bécsiek Ligeti operájával lépnek be a sorozatba. A Le Grand Macabre-t egyébént én is régen szeretném programba venni." Az igazgatónő hozzátette: "A darabváltás miatt a hangfaj tekintetében nincs változás, két versenyszerepben kell megfelelniük a jelentkezőknek, szoprán a Vénusz/Ávónő kettős figurája és a basszus Astradamorsé."

A bécsi premiert majd október 2-án tartják a Museumsquartier E csarnokában. Az előadást az alapító igazgató, Walter Kobéra vezényli, aki tavaly az Armel-zsűri egyik tagja volt. A bécsi előadást - amelyben a Győrben és Bécsben diplomázott Bányai Júlia, valamint Anna Manske, Annette Schönmüller, Jennifer Yoon, Martin Achrainer, Brian Galliford, Nicholas Isherwood, Arno Raunig, Stephan Rehm is közreműködik - Carlos Wagner rendezi. Havas Ágnes arra is kitért, hogy április második felében a franciaországi L'Opéra-Théâtre d'Avignon-ban bemutatták Michael Dellaira művét, a Titkosügynököt, a New York-i Center for Contemporary Opera tavalyi versenyprodukcióját. A vendégjáték nem egyszeri alkalom volt, hanem egy szerződéses, hosszú távú együttműködés mérföldköve is. Jövőre tavasszal Avignon ismét egy Armel-produkcióval jelentkezik, amelyet a fesztivál 2012-es repertoárjából választanak ki, 2014-től pedig már a fesztivál teljes műsorát is megtekinthetik az érdeklődők.

Ligeti György: La grande macabre - a Magyar Állami Operaház előadása a Thália Színházban 1998-ban, rendező: Kovalik Balázs
Ligeti György: La grande macabre - a Magyar Állami Operaház előadása a Thália Színházban 1998-ban, rendező: Kovalik Balázs

A Le Gran Macabre Ligeti György kétfelvonásos operája, amelyet 1974-1977 között írt. A darabot 1978. április 12-én mutatták be a Stockholmi Királyi Operaházban. A magyarországi ősbemutatóra csak húsz év késéssel 1998. október 29-én a Thália Színházban került sor, Kovalik Balázs rendezésében a Budapesti Őszi Fesztiválon. A Neue Oper Wient 1990-ben azzal a szándékkal hozták létre, hogy fórumot teremtsenek a kortárs operák számára.