Béla

Előadás a kortárs opera társadalmi szerepéről

2012.05.07. 13:30

Programkereső

Deborah Cheetham Pekán nyár című operája a jelenkori Ausztrália egyik legégetőbb társadalmi problémájára, a szigetkontinensen élő őslakosok helyzetére reflektál. Az operáról és az ausztrál lakosság lelkiállapotáról az operaénekes-zeneszerző május 10-én tart előadást a fővárosi Ybl-palotában.

A Victoria állam észak-keleti részén fekvő Yorta Yortából származó szoprán énekesnőt elsősorban azáltal vált közismerté, hogy elsőként írt és rendezett operát rendezett Ausztrália őslakosainak helyzetéről, Pecan Summer (Pekán nyár) címmel, és ő alapította azt a Short Black Opera nevű nonprofit operatársulatot is, amelyik az őslakos származású operaénekesek szakmai fejlődését szolgálja. A művésznő budapesti tartózkodása során is a társadalmi esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdésekre szeretné felhívni a figyelmet. Programjai között szerepel, hogy zongorakísérőjével, Toni Lalich-kal meglátogatja a Snétberger Zenei Tehetség Központot, a Doktor Ámbédkár Buddhista Iskolát és a SZIROM Roma Anyaklubot, illetve találkozik a Roma Nők Budapesti Angol Klubja tagjaival.

Deborah Cheetham a Pekán nyár című operában
Deborah Cheetham a Pekán nyár című operában

Az ausztrál operaénekesnő május 10-én Pekán nyár - opera a 21. század számára címmel tart előadást az Ybl-palotában. A kommüniké szerint Cheetham előadásában kitér majd arra, miért és hogyan kezdett bele az opera megalkotásába, melyet aztán egy őslakos operatársulat játszott el, és miben látja a projekt társadalmi fontosságát. A Pekán nyár hősnője a kilenc éves kislány, Alice, a mű központi konfliktusa pedig azt a kérdést feszegeti, hogy el kell-e és el lehet-e szakadni a több tízezer éves yorta yorta nyelvtől és kultúrától a többségi társadalomba való asszimiláció reményével. Deborah Cheetham szerint az opera közvetítő eszköz is szolgálhat arra, hogy szélesebb társadalmi körben jutasson el fontos üzeneteket az ausztrál őslakosok helyzetéről. Az énekesnő-rendező nemzetközi karrierje 1997-ben indul el, és azóta már az Egyesül Államok, Nagy-Britannia és Európa rangos koncerttermeiben is fellépett. 2003-ban a rögbi világkupa megnyitóján, Sidney-ben José Curával, az argentin sztártenorral énekelt.