Emma

Bárki vezényelhet a Covent Gardenben operát?

2012.05.09. 13:35

Programkereső

A BBC Maestro at the Opera címmel indította el új celebrealityjét: ezúttal négy híresség dirigál a londoni Királyi Operaházban.

Négy évvel ezelőtt nyolc híresség vett részt a versenyben, amelynek győzteseként a BBC Proms zárókoncertjén léphetett fel karmesterként, két éve popénekesek versenyeztek abban, ki énekel jobban operát, míg a BBC rádióadója új tehetségeket keresett. Akik döntöttek: Rolando Villazón, Katherine Jenkins és Kiri Te Kanawa. Ezúttal a Maestro az operában címmel fut a reality, a szereplői Josie Lawrence énekes-színésznő, Marcus du Sautoy, az Oxfordi Egyetem matematikatanára, Craig Revel Horwood koreográfus - aki az ottani Szombat esti láz, a Strictly Come Dancing egyik bírája -, valamint Trevor Nelson, a Radio 1 DJ-je. A zsűri tagjai Mark Elder karmester, Danielle de Niese szoprán és Dominic Sedis nagybőgős, az oktatás a Purcell Centre-ben zajlik.

Maestro at the Opera
Maestro at the Opera

A háromfordulós műsor mindegyikében az amatőr karmesterek egy áriát vezényelnek, a zsűri az első fordulóban két versenyzőt juttatott tovább, a másik két aspiráns között a Királyi Operaház zenekar döntött. A második fordulóban a feladat egy opera egy jelenetének dirigálása lesz, míg győztes jutalma egy opera egy teljes felvonásának levezénylése. Az első epizód kritikái nem túl lelkesek: érdektelennek tartják a formátumot, nem túl izgalmasak a szereplők, hiányzik a műsorból a a humor és a dráma. Tőlünk viszont nem hiányozhat a humor.

Egy klasszikus karmesterparódia Rowan Atkinsontól

 Egy klasszikus karmesterparódia Alfonzótól

Így vezényeltek a BBC első Maestro-szériájának versenyzői