Vince, Artúr

Hugh Jackman hivatalosan is különleges

2012.05.09. 10:51

Programkereső

A Broadway szempontjából mindenképpen: a színészek szakszervezete és a nemrégiben Magyarországon forgatott színész kapja a 2012-ben Tony-díj különdíját. A legtöbb jelölése a magyarul Egyszer címmel bemutatott film musicaladaptációjának van.
Tony-díj
Tony-díj

"A Fiú utcazenész, aki Dublin utcáin nappal slágereket, éjjel a saját számait énekli. A Lány cseh emigráns, aki alkalmi munkákból tartja el magát. A Fiú az apjával él, bedolgozik annak porszívójavító műhelyében. A Lány az anyjával és a kislányával él. A Fiút nemrég hagyta el élete nagy szerelme. A Lány nemrég hagyta ott a férjét. Egy nap a Lány megáll a Fiú előtt az utcán és önfeledten hallgatja a zenéjét. Ő is zenész, de nincs pénze zongorára, ezért egy hangszerboltba szokott bejárni, ahol megengedik neki, hogy zongorázzon. A Fiú elkíséri oda és ahogy eléneklik az első dalt együtt, egy láthatatlan, de annál erősebb kötelék alakul ki közöttük. A Fiú minden vágya, hogy felvehesse a számait és szerencsét próbáljon Londonban. A Lány segít neki." A 2006-ban készült ír film betétdala 2008-ban Oscar-díjat kapott. A történet részben önéletrajzi: Glen Hansard, aki a film férfi főszereplőjét játssza, szintén Dublinban élt, és szintén távkapcsolatban élt barátnőjével. A film alapján készül musical 11 jelölést kapott, köztük a legjobb musical, a legjobb szövegkönyv - Enda Walsh Diszkó disznók című drámáját nálunk is játszották - és a legjobb férfi és női főszereplő kategóriákban várhatják a június 10-i díjátadót. A gála műsorvezetője, csakúgy, mint tavaly, Neil Patrick Harris.

A 2011-es Tony-gála nyitószáma Neil Patrick Harristől

Tíz-tíz jelölése van a The Gershwins' Porgy and Bess és a Nice Work If You Can Get It című Gershwin-musicaleknek. A sok viszontagságon keresztülment Pókember-musical mindössze két jelölést kapott - díszletéért és jelmezéért -, a nominált Broadway-produkciókban pedig olyan hollywoodi filmekből vagy tévésorozatokból ismert színészek közreműködtek, mint Philip Seymour Hoffman (Az ügynök halála), James Corden (a West Endről importált Két úr szolgája), James Earl Jones (Gore Vidal's The Best Man), Cynthia Nixon (Fekete angyal). A Magyarországon is ismert musicalszerzők közül Frank Wildhorn (Bonnie & Clyde), Joe DiPietro (Nice Work If You Can Get It) és Alan Menken (Newsies) kapott jelölést

Hugh Jackman színházi pályafutását szülőhazájában, Ausztráliában kezdte, első melbourne-i munkája a Szépség és a Szörnyeteg Gastonja volt, majd a Sunset Boulevard Joe Gillisét alakította. A kiugrást és a nemzetközi ismertséget a londoni National Theatre Oklahoma! című musicalja hozta meg neki, ezért Olivier-díjra is jelölték. Tony-díjat és a Drama Desk Awardot kapott Peter Allen megszemélyesítéséért a The Boy from Oz című musicalben. Daniel Craiggel játszott egy darabbal (A Steady Rain - magyarul: Jó zsaru, rossz zsaru), Hugh Jackman, Back on Broadway című show-ja szintén teltházas produkció volt. Jackman Három alkalommal lépett fel a Tony-díjak átadási ünnepségén házigazdaként (ezért s teljesítményéért 2004-ben tévés Emmy-díjat kapott). Jackman következő musicalprojektje A nyomorultak filmváltozata, ebben Jean Valjeant alakítja majd.