Fábián, Sebestyén

Zenei kavalkád a Prágai Tavasz Fesztiválon

2012.05.14. 14:34

Programkereső

Negyvenhat koncerttel, két egyedülálló műsorszámmal, a cseh Nemzeti Színház és a Prágai Állami Opera közreműködésével pedig hat operaprodukcióval várja az érdeklődőket a 67. Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztivál.

A hagyományokhoz híven a rendezvényt idén is Bedrich Smetana Hazám című szerzeménye nyitotta május 12-én, amely a Cseh Filharmonikusok előadásában és a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra vezető karmesterének, a 35 esztendős Vaszilij Petrenkónak az irányításával csendült fel. "Idén nem tűztünk ki magunk elé olyan kötött témákat, mint az elmúlt éveket meghatározó Gustav Mahler- és Antonín Dvorák-évfordulók, ezért az egész fesztivált egyfajta dramaturgiai szabadság jellemzi" - mutatott rá Roman Belor, a fesztivál igazgatója.

Magdalena Kožená
Magdalena Kožená

A rendezvény legkiemelkedőbb programpontjai között szerepel a Bécsi Filharmonikusok Mozart-műveket felvonultató koncertje, a Szentpétervári Filharmonikusok előadása és a cseh mezzoszoprán operaénekesnő, Magdalena Kožená szólóestje. A Petr Korfon által vezényelt Agon Kamarazenekar a prágai Nemzeti Műszaki Múzeum közlekedési részlegében ad koncertet. A fesztivál keretében megrendezett csembaló- és csellóversenyen pedig a világ minden tájáról érkező fiatal zenészek fogják összemérni a tudásukat.