Sándor, Ede

Töretlen a Bregenzi Fesztivál népszerűsége

2012.05.15. 17:20

Programkereső

Július 18. és augusztus 18. között megrendezendő osztrák nyári fesztiválon az André Chénier című verista opera lesz a főprodukció.

A Boden-tó partján fekvő Bregenz városa a világ egyik leglátványosabb szabad téri, tavi színpadát tudhatja magáénak. Nem is meglepő, hogy a tóra épült pódiumon 1946 óta tartanak fesztiváli előadásokat nyaranta, a helyszín népszerűsége pedig a mai napig sem csökkent. Az utóbbi években nem is évente, hanem kétévente adnak új darabot a fesztivál tószínpadán, nem csupán a költségek csökkentése miatt, hanem elsősorban a nagy érdeklődés okán. Az idei fesztivál főprodukciója a július 19-én műsorra tűzött Umberto Giordano-opera, az André Chénier lesz David Pountney rendezésében.

Az André Chénier David Pountney rendezésében a Bregenzi Fesztiválon
Az André Chénier David Pountney rendezésében a Bregenzi Fesztiválon

Pountney 2003 óta igazgatója is a Bregenzi Fesztiválnak, s bár szerződése eredetileg 2013-ban járt volna le, kérésére egy évnyi, tehát 2014-re szóló hosszabbítást szavazott meg az igazgatótanács. 2015-re azonban mindenképp új igazgatót kell találni, a tavaly felkért Roland Geyer, a Theater an der Wien intendánsa ugyanis visszalépett. Pountney most ismét nagy reményekkel pályázik. Egy osztrák hírügynökség megkeresésére a brit rendező elárulta: jövőre Mozart Varázsfuvoláját tervezi színre vinni, egy dzsungelt és lakóit - élő állatokat - fantáziálva a színpadra, a vízi környezetbe. "Többet egyelőre nem mondhatok" - tette hozzá. Az idei produkcióról annyit azért még megjegyzett, hogy a bregenzi tószínpadon Giordani operáját nem operarevüként fogja megrendezni, komoly kérdésekről lesz szó, mint például a rasszizmusról és a toleranciáról.

A brit rendező jelenleg 64. életévében jár és aktívan rendez: a cardiffi Nemzeti Operában 2013-ban Janácek A ravasz rókácska, Berg Lulu és Jonathan Harvey Wagner Dream című művét viszi színre és természetesen továbbra is keményen dolgozik A varázsfuvolán és szeretné a kortárs szerző, Andrej Csajkovszkij művét, A velencei kalmárt is bemutatni 2014-ben. A nagyszabású tószínpadi produkció mellett mindig műsorra tűznek egy szerényebb költségvetésű modern darabot is Bregenzben, idén Detlev Glanert 51 éves német komponista Solaris című operáját mutatják be, a mű Stanislaw Lem könyvén alapul. A Linzi Kamaraopera a Nizsinszkij naplója című előadással vendégszerepel a fesztiválon.