Béla

Bécstől Nápolyig

2012.05.17. 15:20

Programkereső

Balczó Péter május 25-én operett- és dalestet ad az Óbudai Társaskörben.

A zenei palettán ezen az estén a János vitéz, a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, A mosoly országa, a Cigánybáró szerepel. Ezen túl elhangzanak még Rossini, Leoncavallo és Arditi dalai is. Az est két közreműködője Sipos MAriann (ének) és Mazalin Wanda (zongora) lesznek.

Balczó Péter 1983-ban született, 1990-ben kezdte tizenkét évig tartó hegedű tanulmányait. 2002-ben érettségizett a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola magánénekszakos növendékként Papp Vilhelmina énektanárnál. Ez év szeptemberétől három éven át volt tagja a debreceni Csokonai Színház Operakórusának, ekkor kapta meg első szóló szerepeit.

Balczó Péter
Balczó Péter

Első nemzetközi énekversenyén 2005. májusában vett részt, melyet az ausztriai Deutschlandsbergben rendeztek meg. A 3három fordulós megmérettetés során bejutott a legjobb nyolc énekes közé és itt figyelt fel rá Claudia Rüggeberg énektanár is, akinél egy évet tanult a grazi Zeneművészeti Főiskolán. Ez idő alatt már két évet elvégzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, mint egyetemi szintű képzésben részt vevő magánének szakos hallgató Dr. Mohos Nagy Éva növendékeként.

A kórus elhagyását követően új területen próbálta ki magát és 2005. májusában csatlakozott az Adagio együtteshez. A grazi tanulmányokkal egy időben, Olaszországban részt vett Mirella Freni mesterkurzusán is. A nemzetközi tanulmányok után már szólistaként tért vissza a Csokonai Színházba 2006. szeptemberében. 2009-ig, az egyetem befejezéséig - melyet kiváló minősítésű diplomamunkával zárt - izgalmas szerepeket énekelt a debreceni színházban.

2009-ben elindult a nemzetközi lehetőségekkel is kecsegtető Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű versenyen. Ennek eredményeként szerepet kapott a svájci Theater Biel-Solothurn két egyfelvonásos produkciójában. A svájci előadásokat követően a produkció 2009. novemberében Szegeden is bemutatásra került, melyet a Mezzo Televíziósegítségével harminckilen országban láthatott az operaszerető közönség. Az Operafesztivált lezáró gála előadást élőben közvetítette a Mezzo Televízió és a Duna TV.

A 2010 februárjában a Miskolci Nemzeti Színház az ő főszereplésével mutatja be Lehár Ferenc: A mosoly országa című operettjét melyben Szu-Csong herceget alakítja. Ebben az évbenis elindul az Armel Operaversenyen, ahol Verdi La Traviata című operájából Alfredo szerepében versenyez. 2010/2011-es évadban a Szegedi Nemzetni Színházban a Traviata mellett Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettjének bonviván szerepét, Edvint is sikerrel játssza.

2011. első féléve főleg külföldi fellépések jegyében telik. Februárban Olaszországban, a Teatro della Regina Cattolicaban Don Ottaviót énekli, majd tavasszal meghívást kap aszlovéniai Opera Mariborba, ahol Gounod Rómeó és Júliájának főszerepét játssza.