Klaudia

Puccini-opera az utcán

2012.05.28. 14:19

Programkereső

Vidnyánszky Attila rendezésében, formabontó kivitelezésben mutatja be a "Bartók + Puccini 2012" Miskolci Operafesztivál Giacomo Puccini örökzöld operáját, a Toscát.

A szokatlan színrevitel Kesselyák Gergelynek, az operafesztivál nemrégiben kinevezett igazgatójának az ötlete volt. A fesztiváligazgató ezzel cseppet sem megszokott környezethez kötődő produkcióval minél szélesebb körben szeretné eljuttatni az operát az emberekhez. A produkció rendező Vidnyánszky Attila lesz, aki nemrégiben nyilatkozott is a formabontó ötlet kivitelezhetőségéről: „Az első elképzelés arról szólt, hogy a három felvonást más-más helyen, s nem is egyetlen, hanem egymást egy nap kihagyással követő estéken adjuk elő. Indul tehát az egész a városháza előtti térről, ahol közben megy a villamos, de ott van a zenekar is, és megjelennek az énekesek. Itt nem teljes szcenírozással dolgozunk, csak bizonyos jelmezek és kellékek alkalmazhatók. Néztük tovább a helyszíneket, találtunk a közelben egy olyan sarkot, erkélyt, amely megfelel a második felvonáshoz. Amikor pedig - a harmadik felvonás helyszínét keresve - felmentünk az Avasra a tévétoronyhoz, azt gondoltam, játsszuk el ott a Tosca összes felvonását, kiemelve a saját napóleoni korából, de belehelyezve egy hosszú háború utáni állapotnak megfelelő lepusztult, szétzilált környezetbe. Ezzel persze megnehezítettem a saját dolgomat. Végül így döntöttünk: a három felvonás egyetlen estén is látható lesz az Avason, ahol a tévétorony lesz Cavaradossi vára."

Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila

Az opera első felvonását június 11-én, a második részt pedig június 13-án ingyenes tekinthetik meg az érdeklődők. A három felvonásos operát egyben június 15-én az Avasi-kilátónál fogják eljátszani.