Klaudia

Jackman, Kidman és Allen is a Broadway-n

2012.05.30. 13:42

Programkereső

Nicole Kidman drámai szerepben, Hugh Jackman Houdiniként, Antonio Banderas mint Zorba, Woody Allen-film musicaladaptációban, Rebecca-premier - összesítettük a Broadway legérdekesebbnek ígérkező produkcióit.

A preview-kon, azaz a premier előtt játszott nyilvános előadásokon már látható az Agymenők főszereplőjeként ismert Jim Parsonsra építő Harvey. Parsons színpadi karaktere, Elwood P. Dowd egy teljesen normális fiatalember, akinek csupán egy furcsasága van: egy kétméteres, láthatatlan, Harvey nevű nyúl a legjobb barátja. Elwood szanatóriumba kerül, onnan azonban megszökik a nyúllal együtt. Nicole Kidman a Broadway-re tart, bár érkezésének időpontja még nem ismert. Az biztos, hogy Az ifjúság édes madarának főszerepét, egy virágkorán jólval túl levő sztárt játszik David Cromer rendezésében.

Jim Parsons
Jim Parsons

A sikerfilmek zenés színpadi adaptációja nem múló trend a musicaliparban. A vígjátékok listájának élén a Bölcsek kövére áll. A film folytatást is megért a mozikban. Hogy csupán a főszereplő Eddie Murphy volt-e az ok, vagy a sztoriban több musicalre elég anyag van, Marvin Hamlisch zeneszerzőn és Rupert Holmes dalszövegíró-librettistán áll.

Spencer Tracy 1950-es klasszikusát 1991-ben Steve Martin főszereplésével dolgozták fel, Az örömapa ezúttal a musicalszínpad felé kacsintgat. Martin jó kabala, mert 1992-es filmjéből, a Páratlan prédikátorból is épp zenés darabot készít Alan Menken, Glenn Slater és Janus Cercone. A drámai műfajból a Dalban szőtt szerelem countryban gyökerező zenei világgal, A hit erejével Alan Menken muzsikájával és a Nagy Hal - a Tim Burton rendezte filmben Ewan McGregor, Helena Bonham Carter, Jessica Lange és Billy Crudup is játszott, a Broadway-n pedig Susan Stroman lesz a rendezője és a koreográfusa a darabnak - várja, hogy színpadra kerülhessen, de tervezik Woody Allen filmjének, a Lövések a Broadway-n című 1994-es mozijának musicaladaptációját.

A Pure Country dalai minden bizonnyal country stílusúak lesznek, mivel egy Dusty Chandler nevű zenész kalandjairól szólt az 1992-es mozi és a jelenleg készülő musical, amelynek már a rendezője és a koreográfusa is megvan. Cyndi Lauper is belép a musicalszerzők közé. A projekt mögött Daryl Roth és Hal Luftig producerek állnak, előbbi volt az Augusztus Oklahomában ősbemutatójának producere is. A librettista az Őrült nők ketrecét is jegyző Harvey Fierstein. A zenei munkálatokat Stephen Oremus felügyeli (az ő nevéhez kötődik többek között a Wicked). A nagyközönség számára a musical húzóneve a zenét szerző és a dalszövegeket író Cyndi Lauper, akinek olyan slágerei voltak, mint a True Colors, a Time After Time vagy a Girls Just Want to Have Fun, a popos-rockos hangzás tehát garantált. A Kinky Boots (magyarul Mr. Tűsarok címen futott a mozikban) alapanyaga egy 2005-ös filmvígjáték, amelynek főszereplője egy kabarészínész-transzvesztita, aki azzal segít lábra állítani egy gyárat, hogy fétiscipőket és -csizmákat kezd tervezni. A film forgatókönyvét Geoff Deane és Tim Firth írták, a rendező Julian Jarrold volt. A transzvesztita Lola szerepében Chiwetel Ejiofort láthatta a közönség, akit 2007 Golden Globe-ra is jelöltek.

Lévay Szilveszter - I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny - középdöntő
Lévay Szilveszter - I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny - középdöntő

Michael Blakemore és Francesca Zambello rendezésében színre kerül a Rebecca, a Budapesti Operettszínházban is sikerrel játszott, Daphne du Maurier regényéből, Michael Kunze és Lévay Szilveszter által írt musical. A preview-kat október 20-tól, a bemutatót november 18-án láthatják a nézől a Broadhurst Theatre-ben. Az angol szöveget Christopher Hampton drámaíró készíti. Az illusztris rendezőpáros hölgytagját az operarajongók is ismerhetik a Glimmerglass és a Washingtoni Opera művészeti vezetőjeként és a San Franciscó-i Ring rendezőjeként.

Megannyi zenész után Lee Liberace, majd Ray Charles következik a sorban - róla Unchain My Heart címmel készül musical -, sőt a countrysztárról, Loretta Lynnról sem feledkeztek meg. Bruce Lee rajongói spórolhatnak a Journey to the West című darab premierjére. Ezt a művet David Yazbek és David Henry Hwang írja, a produkció rendezője a sok műfajban alkotó Bartlett Sher lesz, a koreográfus pedig Dou Dou Huang, aki a harcművészetekben is járatos. Ezek után természetes, hogy Charlie Chaplin, Hal Prince, Nelson Mandela, Run DMC, Bill Gates és Steve Jobs élete és munkássága is ihletően hat zeneszerzőkre, szövegírókra, rendezőkre egyaránt. A legfrappánsabb címre az IT-guruk inspirálták a szerzőket: Nerds://A Musical Software Satire.

Folynak a munkálatok apartheidről, terroristák által elfoglalt hadihajóról és a második világháború katonáiról szóló zenés darabokon, de Woodstockot, megéneklik a középiskolai pompomlányokat, sőt Milton Elveszett paradicsomát is új műfajban igyekeznek klasszicizálni. A klasszikus irodalmi alapanyagok mellett persze vannak viszonylagosan új témák és történetek, például olyan bárénekesekről, akik nem túl szerencsések, mert egy ENSZ-fennhatóság alatt levő cirkálón tartják őket fogva a terroristák, kabaréimpresszáriókról, vagy épp egy ringlispílen a múltba utazó fiatalemberekről.

Hugh Jackman
Hugh Jackman

Chita Rivera és Patti LuPone új szerepekben mutatkozik meg, Antonio Banderasból Zorba, Hugh Jackmanből Houdini lesz (a musical szerzői Stephen Schwartz és Aaron Sorkin), Londonból repítik át az ott sokszorosan díjazott Matildát, és várható musical az Empire State Building építéséről, de a közel 80 éves Betty Boop, akimár több filmben jelent meg három dimenzióban, hús-vér nőként, nemsokára a musicalszínpadokon is beveszi a férfiszíveket.