Emma

Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny

2012.05.31. 13:33

Programkereső

A 11 000 euró összdíjazású nemzetközi karmesterversenyre augusztus 15-ig várják a 40 év alatti versenyzők jelentkezését.

Az Aranypálca elnevezésű Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny szervezője Budapest főváros, Siófok városa és a Budapesti Operettszínház. Kiemelt partnerük az MTVA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A verseny fővédnöke Tarlós István főpolgármester és dr. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója.

A verseny célja:

- lehetőséget adni különböző országokból érkező tehetséges fiatal karmesterek megmérettetésére;
- világhírű klasszikus magyar operettek népszerűsítése, illetve a méltó utódok, a kortárs magyar musicalszerzők darabjainak nemzetközi megismertetése;
- nemzeti értéket, magas színvonalú zeneiséget képviselő, de mégis szórakoztató műsorsorozat készítése zenés színházi körülmények között.

A középdöntő a Budapesti Operettszínházban zajlik 2012. szeptember 21-én és 22-én, az eseményről televíziós felvétel készül.

A döntőre ugyanitt, 2012. október 27-én, a Magyar Operett Napja és Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából, élő televíziós közvetítés mellett kerül sor.

Jelentkezési határidő: 2012. augusztus 15.

A jelentkezés feltételei:

- felsőfokú zeneművészeti diploma vagy folyamatban lévő felsőfokú zeneművészeti tanulmányok (a diploma fénymásolatát vagy iskolalátogatási igazolást
be kell mutatni);
- korhatár: 1973. január 1. után születettek jelentkezhetnek;
- részletes szakmai életrajz, fotó beküldése;
- jelentkezési lap hibátlan kitöltése.

A jelentkezés teljes anyagát a magyarországi elődöntőn részt venni szándékozóknak a budapest@kalmanconductingcomp.com e-mail címre kérjük elküldeni. Amennyiben nem tud egyetlen elődöntős helyszínen sem megjelenni, úgy a szakmai életrajz alapján a középdöntő zsűrije bírálja el a jelentkezést, mely igény szerint videóanyagot kérhet be a jelentkezőről dirigálás közben.

A verseny lebonyolítása:

1. Elődöntő:

Az elődöntőket Magyarországon, Oroszországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Kínában, Japánban, Ausztráliában és Izraelben rendezik meg 2012. szeptember 3-ig.

Műsor: A kiírás mellékletét képező középdöntős lista alapján. Igény esetén a választott dalok partitúráját a jelentkezők elektronikus úton megkapják. Egy szabadon választott operett- és egy szabadon választott musicalrészlet (szóló, duett) vezénylése szólistákkal, két zongora kísérettel, mindösszesen 30 perc időtartamban.

2. Középdöntő (12 fő részére):

A kiírás mellékletét képező középdöntős lista alapján 3 szám (1 szóló, 1 duett, 1 finálé vagy tutti szám) vezénylése szólistákkal és zenekarral. A számok a televíziós műsor miatt előzetesen kerülnek párosításra, sorshúzás alapján dől el, a versenyzők mely 3 operett- és musicalrészletet dirigálják, ezért mind a 36 szám ismerete feltétel. A partitúrákat a szervezők előre eljuttatják a középdöntőbe jutott versenyzőknek. A nevezési díj megfizetése a helyszínen, érkezéskor kötelező (50 UR). Utazás- és szállásköltségek a jelentkezőt terhelik, de utóbbiban a magyar szervezők segítséget nyújtanak.

3. Döntő (5 fő részére):

A kiírás mellékletét képező döntős lista alapján 4 szám (1 szóló, 1 duett/tercett/kvartett, 1 tutti szám) vezénylése szólistákkal, énekkarral, balettkarral és
zenekarral. A számok a televíziós műsor miatt előzetesen kerülnek párosításra, sorshúzás alapján dől el, a versenyzők mely 4 operett- és musicalrészletet dirigálják, ezért mind a 20 szám ismerete feltétel.

Nevezési díjak, egyéb költségek:

Az elődöntőre való nevezési díj 30 euró, átutalása a területileg esedékes szervező félnek kötelező. Utazás- és szállásköltségek a jelentkezőt terhelik. A középdöntőre való nevezési díj 50 euró, megfizetése a helyszínen, érkezéskor kötelező. Utazás- és szállásköltségek a szervezőket terhelik.

Zsűri: 5 tagú, nemzetközi szakemberekből álló grémium.

Díjak:

- Pénzdíjak: I. díj: 6000 EUR; II. díj: 3000 EUR; III. díj: 2000 EUR;
- Közönségdíj (1000 EUR);
- MTVA különdíja;
- Budapest főváros különdíja;
- Hungarikum Szövetség különdíja;
- Zenekar és a szólisták különdíja;
- Értékes tárgyjutalmak;
- Kálmán Yvonne különdíja.

Az egyes díjak nem zárják ki egymást.

A középdöntős dallista ide kattintva letölthető.