György

Közösen készül Lipcse és Bayreuth

2012.06.05. 11:06

Programkereső

A közelgő Wagner-évforduló kapcsán a két város új honlapot készített a közös programokról, az ismert művek mellett pedig igazi operaritkaságok bemutatását tervezik.

A Lipcsétől Bayreuthig című honlapon Richard Wagner születésének 200. évfordulójára tervezett eseményekről lehet tájékozódni. A két város között megállapodás is létre jött a programsorozat menetrendjét illetően: a korai művek - amelyek a bayreuthi Zöld Dombon sosem kerülnek színre - egyrészt Lipcsében, a zeneszerző szülővárosában, másrészt a bayreuthi több funkciójú Oberfrankenhallban lesznek láthatók. A tündérek című opera, amelyet elsőnek szoktak nevezni (A menyegzőnek csupán töredékei maradtak fönn), 2013 februárjában a lipcsei operaházban kerül színre Ulf Schirmer intendáns vezényletével, az előadást a kanadai Renaud Doucet fogja rendezni. A premier után még négyszer játsszák majd a darabot, de a koncertváltozattal Bayreuthban is vendégszerepel a produkció.

Bayreuth Festspielhaus
Bayreuth Festspielhaus

A születésnap évfordulójának megrendezését Bayreuth vállalja: 2013. május 22-én a Bayreuthi Fesztiválzenekar a Festspielhausban ad koncertet Christian Thielemann vezényletével, valamint olyan neves énekesek közreműködésével, mint Eva-Maria-Westbroek és Johan Botha. A tetralógia részletei mellett a másik korai mű, a Rienzi nyitánya is elhangzik. A hangverseny után az egész belváros ünnepi helyszínné változik. A szerelmi tilalom című ritkaságot lipcsei énekesek közreműködésével a bayreuthi Oberfrankenhallban mutatják be 2013 júliusában, az előadás Ulf Schirmer tájékoztatása szerint a 2013-14-es évadban a lipcsei operaház repertoárjára kerül. Ugyanitt tartják a Rienzi premierjét, amelynek címszerepét az a Robert Dean Smith alakítja, aki idén Tannhäuserként lép föl a Budapesti Wagner-napokon. A darabot Matthias von Stegmann rendezi, a karmester szintén Christian Thielemann lesz.

Happy Birthday, Richard Wagner címmel rövidfilm-fesztivált is rendeznek, a nyertes ötezer eurót kaphat. A rapperek Wagner-workshopját is júliusban rendezik meg. Augusztus 13. és 15. között pedig ének mesterkurzuson vehetnek részt a fiatal zeneakadémisták, bármely főiskoláról, egyetemről lehet jelentkezni, a legjobbak pedig 16-án a bayreuthi Stadthalléban a közönségnek is bemutatkozhatnak. Augusztusban kerül sor a Műalkotás a jövőnek című konferenciára, ahol elismert és fiatal tudósok vitatják meg a Wagner-kutatás és a Wagner előadásmód aktuális kérdéseit. További információ az eseménysor hivatalos honlapján, a www.wagnerjahr2013.de weboldalon található.