Zita, Mariann

Megkezdődött a Miskolci Operafesztivál

2012.06.09. 09:48

Programkereső

Látványos nyitóparádéval, jelmezes zenés felvonulással megkezdődött péntek este az operafesztivál Miskolcon. A Bartók+Puccini rendezvény számos színházi, közterületi produkcióval június 17-ig várja nem csak az opera szerelmeseit a borsodi megyeszékhelyen.

Szerényebb lett az idei operafesztivál, amelynek megnevezéséből a nemzetközi is kikerült, a rendezvény pénzügyi támogatásának csökkenése miatt a Kolozsvári Magyar Opera Triptichon-előadásának lemondására is rákényszerültek a szervezők. Mindettől függetlenül pazar, ám a korábbi évekhez képest szerényebb felvonulással nyitott a rendezvény, amely idén - az új vezető, Kesselyák Gergely szándékai szerint - utcán, téren, közterületen is várja a városlakókat, és mindazokat, akik ellátogatnak a fesztiválra. A péntek esti nyitóparádét követően Puccini életéről és munkásságáról tartottak előadást, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig a fesztivál névadójának, Bartók Bélának a remekei - A fából faragott királyfi, A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin - kerültek színre. 

Kesselyák Gergely és Vidnyánszky Attila az Avasi kilátónál tartott Bartók + Puccini 2012 Miskolci Operafesztivál sajtótájékoztatóján (2012.06.04. fotó: Vajda János)
Kesselyák Gergely és Vidnyánszky Attila az Avasi kilátónál tartott Bartók + Puccini 2012 Miskolci Operafesztivál sajtótájékoztatóján (2012.06.04. fotó: Vajda János)

A kolozsvári társulat elmaradó előadása helyett egy ingyenes opera-előadással várják a közönséget. A Bartók + 2 Szakáll című produkcióban a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara Magánének Tanszékének Bárdi Sándor Opera Stúdiója adja elő Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Offenbach Kékszakáll című művét a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában június 14-én, csütörtökön este 9 órától. Az utcai produkciók közül kiemelkedik Puccini Toscája, a három felvonásos darab első két részét június 11-én és 13-án a Szent István téren mutatják be, a teljes, három felvonásos előadást pedig a város "tetején",  a kilátónál adják elő június 15-én.