Konrád

Tarolt az Egyszer a Broadway-n

2012.06.11. 07:44

Programkereső

Átadták a Broadway színházi díjait. Az Egyszer nyolc kategóriában nyert, összesen 11 darab volt érintett a díjkiosztón. Különdíjat kapott Hugh Jackman, az este házigazdája és producere Neil Patrick Harris volt. VIDEÓINKON ízelítőt kaphatnak a gála hangulatából is.
Tony-díj
Tony-díj

"A Fiú utcazenész, aki Dublin utcáin nappal slágereket, éjjel a saját számait énekli. A Lány cseh emigráns, aki alkalmi munkákból tartja el magát. A Fiú az apjával él, bedolgozik annak porszívójavító műhelyében. A Lány az anyjával és a kislányával él. A Fiút nemrég hagyta el élete nagy szerelme. A Lány nemrég hagyta ott a férjét. Egy nap a Lány megáll a Fiú előtt az utcán és önfeledten hallgatja a zenéjét. Ő is zenész, de nincs pénze zongorára, ezért egy hangszerboltba szokott bejárni, ahol megengedik neki, hogy zongorázzon. A Fiú elkíséri oda és ahogy eléneklik az első dalt együtt, egy láthatatlan, de annál erősebb kötelék alakul ki közöttük. A Fiú minden vágya, hogy felvehesse a számait és szerencsét próbáljon Londonban. A Lány segít neki." A 2006-ban készült Egyszer című ír film betétdala 2008-ban Oscar-díjat kapott. A történet részben önéletrajzi: Glen Hansard, aki a film férfi főszereplőjét játssza, szintén Dublinban, és szintén távkapcsolatban élt barátnőjével. A film alapján készül musical 11 jelölést kapott, ebből nyolcat díjra váltott olyan kategóriákban is, mint a legjobb musical, a legjobb szövegkönyv (Enda Walsh Diszkó disznók című drámáját nálunk is játszották).

Öt díjat kapott a Peter and the Starcatcher, kettőt-kettőt a Newsies című Alan Menken-Jack Feldman-musical, a Porgy és Bess és Az ügynök halála, utóbbit az ősbemutató, az 1949-es előadás díszletében játsszák. James Corden lett a legjobb férfi főszereplő a prózai darabok kategóriájában a Két úr szolgája Londonból, a National Theatre-ből átkerült verziójában, a legjobb darab a korábban a Pulitzer-díjat is elnyerő Clybourne Park, Bruce Norris műve lett. Díj nélkül maradtak olyan hollywoodi nagyágyúk, mint Cynthia Nixon, Philip Seymour Hoffman és James Earl Jones, illetve a Pókember-musical alkotói.

A díjátadót a - nem a Broadway-n található - Beacon Theatre-ben tartották. Különdíjat kapott a színészek szakszervezete és Hugh Jackman, akinek nagy meglepetésre a felesége adta át a díjat. Hugh Jackman színházi pályafutását szülőhazájában, Ausztráliában kezdte, első melbourne-i munkája a Szépség és a Szörnyeteg Gastonja volt, majd a Sunset Boulevard Joe Gillisét alakította. A kiugrást és a nemzetközi ismertséget a londoni National Theatre Oklahoma! című musicalja hozta meg neki, ezért Olivier-díjra is jelölték. Tony-díjat és a Drama Desk Awardot kapott Peter Allen megszemélyesítéséért a The Boy from Oz című musicalben. Daniel Craiggel játszott egy darabbal (A Steady Rain - magyarul: Jó zsaru, rossz zsaru), Hugh Jackman, Back on Broadway című show-ja szintén teltházas produkció volt. Jackman Három alkalommal lépett fel a Tony-díjak átadási ünnepségén házigazdaként (ezért s teljesítményéért 2004-ben tévés Emmy-díjat kapott). Jackman következő musicalprojektje A nyomorultak filmváltozata, ebben Jean Valjeant alakítja majd. A filmforgatásról képeket ide kattintva talál.

Neil Patrick Harris nyitószáma

Neil Patrick Harris zárószáma

Hugh Jackman beszéde